Ovo su tehnologije koje će najviše utjecati na svijet biznisa u budućnosti

S pojavom mnoštva tehnoloških inovacija koje utječu na poslovanje, te mnogo njih koji su na pomolu, postavlja se pitanje kako menadžment u takvom kontekstu može razviti efikasne strategije za primjenu novih tehnologija, navode iz PwC-a...


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U svom novom izvještaju Tech breakthroughs megatrend PwC je analizirao više od 150 tehnologija na globalnom nivou i razvio metodologiju za određivanje onih koje su najvažnije za pojedina poduzeća i cijele sektore.

Rezultat te analize jest vodič za “osam ključnih” tehnologija za koje PwC smatra da će u bliskoj budućnosti imati najveći utjecaj na preduzeća širom svijeta:

 1. Umjetna inteligencija
 2. Internet stvari
 3. Digitalno proširena stvarnost
 4. Roboti
 5. Blockchain
 6. Virtualna stvarnost
 7. Bespilotne letjelice
 8. 3D ispis

Navedene tehnologije neće u istoj mjeri imati utjecaj na pojedine sektore, no PwC smatra da ovaj popis osam tehnologija sadrži tehnologije koje će u nadolazećim godinama imati najveći utjecaj na različite industrije i na globalnom nivou.

– Većina je preduzeća postavila temelje za nove tehnologije, ulažući u područja kao što su društveni mediji, mobilne usluge, analitika i oblak, rekla je Vicki Huff Eckert, globalna voditeljica za usluge novim sektorima.

– Sada je vrijeme da izvršni direktori sagledaju širu sliku naprednijih tehnologija koje će imati veći utjecaj na poslovanje.

Kako bi izdvojio osam ključnih tehnologija, PwC je filtrirao tehnologije na temelju utjecaja na poslovanje i komercijalne održivosti u idućih pet do sedam godina (moguće samo tri do pet godina u razvijenim zemljama). Konkretni kriteriji uključivali su važnost dotične tehnologije za preduzeća i sektore, globalni doseg, tehnološku održivost, uključujući potencijal da postane glavni trend, veličinu tržišta i potencijal za rast, te tempo javnog i privatnog ulaganja.

Šta čini tehnološke inovacije megatrendom?

Preduzeća neprestano čekaju “sljedeću veliku stvar” jer vjeruju da se određeni tehnološki trend neće “uhvatiti” ili da neće imati većih utjecaja na njihov sektor još duži niz godina. No danas se destabilizacija događa sve brže i u većem opsegu nego ikada prije. Inovacije su kroz historiju išle u korist inovatora. U tom su smislu tehnološke inovacije izvorni megatrend. Sveprisutnost tehnologije u kombinaciji s povećanom pristupačnošću, dosegom, dubinom i utjecajem ubrzat će usvajanje osam ključnih tehnologija.

PwC smatra da će osam ključnih tehnologija uzdrmati poslovne modele preduzeća, ali na pozitivan i prilično izazovan način. Megatrend novih tehnologija u svim će sektorima i regijama utjecati na strategiju, angažiranost kupaca, poslovanje i usklađenost. To će natjerati rukovodeće timove da pronađu djelotvorne odgovore na tri temeljna pitanja:

 • Imamo li održivu inovacijsku strategiju i proces?
 • Jesmo li kvantificirali utjecaj novih tehnologija? Ako nismo, kako to možemo učiniti i koliko brzo?
 • Imamo li akcijski plan za nove tehnologije? Ako da, ažuriramo li ga redovito?

Prema PwC-ovom izvještaju izvršni direktori ne bi se trebali odnositi prema osam ključnih tehnologija kao prema kontrolnom popisu kojeg treba delegirati izvršnom informacijskom direktoru (CIO) ili izvršnom direktoru za tehnologije (CTO). Umjesto toga istraživanje i kvantificiranje novih tehnologija te izrada planova za njih trebali bi biti temeljni dio korporativne strategije preduzeća.

(AKTA)