Online poslovi: Da li ne?

Danas kada ni stalno zaposlenje nije 100% sigurno, na internetu nam se ukazuju mnoge poslovne prilike. Da li ih trebamo iskoristiti u kombinaciji sa stalnim zaposlenjem ili tokom studiranja pokušati zaraditi koju marku za svoje potrebe? Sve je na nama, našim afinitetima, sposobnostima i želji za isprobavanjem novih stvari.


dynuploaded06 15 2017 014042 43057

Mnogo puta u životu smo čuli izreku “Nema hljeba bez motike”. Starije generacije vjeruju da posao mora biti nešto “konkretno” sa sigurnim prihodima koji ne kasne. Ali trenutno živimo u 21. vijeku, tehnologija se razvija, a studentima treba posao koji im neće oduzimati puno vremena. Koje su to prednosti i mane online poslova i koji su “najisplativiji” poslovi preko interneta saznajte u ovom članku.

work 1541686924
Prednost online poslova je da nemate ni šefa koji vam “diše za vrat” ni određeno radno vrijeme. Posao možete obavljati kad god želite i gdje god želite. Međutim, mana online poslova jeste nesigurnost, odnosno jedan mjesec možete imati dosta posla i zaraditi finu svotu novca, a drugi mjesec se može desiti da ne zaradite ništa.

Online poslovi gdje se od vas traži da klikate i lajkujete ili odgovorite na anketu su poslovi gdje je zarada veoma mala i takvi poslovi se ne isplate i samo gubite dragocjeno vrijeme.

computer 1532180892

Kao primjer lošeg online posla, posla gdje zarade skoro pa nema je SFI kompanija. Rade se dnevni, sedmični i mjesečni zadaci, igraju se igrice i dobijate poene koji vam donose statuse. Međutim, zarade ni na mapi. Bar je moje iskustvo bilo takvo.

Sada ću navesti par prijedloga za online poslove koji bi vam mogli donijeti zaradu. To su:

  1. Web pisac (bloger koji svojim tekstovima pruža korisne informacije na određenu temu)
  2. Copywriter (najjednostavnije rečeno, to je pisac reklama i slogana)
  3. Predavanje engleskog (ili nekog drugog stranog jezika) stranim studentima putem Skypea. Platforme koje dozvoljavaju stanovnicima Balkana da predaju engleski jezik su Italky, Bibo Global Opportunity, DaDaABC, Nice Talk.
  4. Grafički i web dizajneri. Neophodno je poznavanje HTML-a i CSS-a.

(Ajla Aljović / STUDOMAT.ba)