Ko je autor Šekspirovih djela?

Svi znamo za 'izreku' "Biti ili ne biti, pitanje je sad?" Često je koristimo u svakodnevnom govoru, odavno znamo ko je to napisao i gdje, ali da li smo učili pogrešno? Je li to stvarno napisao Šekspir ili ipak neko drugi? Šta kažu kritičari?


shakespeare

Svi smo čitali djela velikog Williama Shakespearea. Znamo nabrojati barem dva njegova djela, često citiramo njegove riječi. Ali, da li je Šekspir stvarno autor svojih tragedija, brojnih soneta, drama?

Na jednom Youtube kanalu postoji video koji se bavio ovim pitanjem. U tom videu, spomenuto je da postoji mogućnost da je Shakespeare bio pseudonim za nekog pisca ili grupu pisaca. Teorija koju su spomenuli tvorci videa je da su taj pseudonim koristili Francis Bacon, Lord Oxford i Christopher Marlowe.

sekspir

Međutim, učenjaci i književni kritičari odbijaju ovu teoriju na osnovu historijskih i biografskih činjenica. Oni kažu da svaki pisac ima svoj prepoznatljiv stil, “fazon”, i po tome se prepoznaje. Sljedeći razlog zbog kojeg odbijaju tu teoriju jeste taj da je Shakespeare surađivao sa Christopherom Marloweom na prva dva dijela historijskog djela pod nazivom Henry VI.

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na Anglistici, postoje predmeti posvećeni isključivo Shakespeareu, njegovom životu i djelima. Kao student koji je slušao te predmete, diskutovala sam sa profesorom i asistentom koji vode te predmete o pomenutom videu i teoriji. Oni ne podržavaju teoriju i smatraju da je Shakespeare bio stvarna osoba i književni genije. Shakespeare je bio uzor književnicima za koje se smatra da su koristili njegovo ime kao pseudonim.

(Ajla Aljović / STUDOMAT.ba)