Od 48 ispita 47 desetki: Najbolji student prava u BiH savjetuje kako do desetke u indeksu

Harun Išerić je najbolji student Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koji će ove akademske godine zbog uspješnih rezultata i prosječne ocjene 9,98 tokom studija dobiti Zlatnu značku Univerziteta u Sarajevu (UNSA).


On je s prosječnom ocjenom 9,98 završio studij na Prvom ciklusu Pravnog fakulteta u Sarajevu s 47 upisanih desetki u indeksu od 48 ispita. Ovogodišnja dodjela diploma i promocija diplomanata i magistranata bit će upriličena u Olimpijskoj dvorani Juan Antonio Samaranch, a Harun za Klix.ba kaže da je osnovna stvar tokom studiranja bio pravilan raspored prioriteta.

– Neophodno je na vrijeme odrediti prioritete u životnom periodu i prihvatiti činjenicu da je potrebno žrtvovati određene stvari radi postizanja cilja. Tokom svog školovanja učestvovao sam u raznim vannastavnim aktivnostima i radu nevladinog sektora te s tim u vezi, mislim da je pravilan raspored vremena druga bitna stvar. Uspjeh će izostati ukoliko odustanemo na prvoj stepenici, stoga upornost i rad moraju voditi ka ostvarivanju postavljenog cilja, kaže Harun i dodaje da mu je životna misija učiti i proučavati svijet u kojem živi.

Mladi i perspektivni student Prava ističe kako je svijet lakše upoznati ukoliko ga proučavamo.

– Dodatna motivacija za učenje bili su mi roditelji. U konačnici, moje srednjoškolsko obrazovanje u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji, predstavljalo je temelj za uspješno obrazovanje na Pravnom fakultetu. Ne samo obrazovanje, već i odgoj te navike koje sam usvojio u Gimnaziji, pomogle su mi da se vrlo brzo prilagodim fakultetskom načinu obrazovanja i rada. Mislim da su mi u edukativnom smislu mnogo pomogle i vannastavne aktivnosti, a s obzirom na to da je postupak promjene nastavnog plana i programa fakulteta relativno dug i komplikovan, u tom slučaju neformalno obrazovanje treba nadomjestiti nedostatke i praznine koje se javljaju u formalnom obrazovanju, naglašava Harun koji je imao priliku biti polaznik pravnih klinika iz ljudskih prava i medijskog prava te oblasti prava o kojima nije imao mogućnost učiti u fakultetskim klupama.

Osim obrazovnog aspekta, neformalno obrazovanje, smatra Harun, stvara platformu za upostavljanje mostova i dijaloga među studentima različitih fakulteta u Bosni i Hercegovini, kao i razmjenu iskustava te u konačnici razbijanje određenih predrasuda.

– Nadam se da ćemo uskoro imati ‘ERASMUS unutar BiH’ što podrazumijeva uspostavljanje istog programa unutar naše same zemlje koji podrazumijeva jačanja socijalne kohezije i uključenosti, poboljšanja kvaliteta visokog obrazovanja, promocije dijaloga i razumijevanja među ljudima i kulturama, dodaje student Pravnog fakulteta UNSA.

Harun je budućim i sadašnjim studentima poručio da se nikada ne zadovolje najnižom prolaznom ocjenom te da ne teže ka tome da samo polože ispit.

– Budite svjesni da je razlika između ocjene šest i deset sat vremena učenja. Nemojte biti prosječni, zavodi za zapošljavanje su prepuni onih koji su prosječni, zaključuje student Harun Išerić.

(Klix.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X