Obilježeno 39 godina Univerziteta u Tuzli: Svečana akademija i plaketa za Natašu Kandić

U okviru obilježavanja 39. godišnjice postojanja i rada Univerziteta u Tuzli u amfiteatru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli upriličena je Svečana akademija.


Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje

U okviru Svečane akademije promovisani su najbolji studenti, dobitnici “Zlatne plakete Univerziteta u Tuzli” i uručena su posebna priznanja profesorima koji su u protekloj godini izabrani u trajno zvanje redovnog profesora.

Advertisements

Za postignute uspjeha u školskoj 2014/2015 godini, plakete su dobili: Smajil Halilović (Fakultet elektrotehnike, sa prosjekom ocjene 10), Šejla Hadžić (Prirodno-matematički fakultet, 10), Emina Emić (Fiolozofski fakultet, 9,94).

Zlatne plakete za studente generacije primili su: Anis Cerovac –(Medicinski fakultet, 9,83), Naida Akeljić (Rudarsko-geološko-građevinski fakultet, 9,81), Amela Duraković (Ekonomski fakultet, 9,75) i Andrea Tešanović (Akademija dramske umjetnosti, 9,74).

Rektor Univerziteta u Tuzli je ovom prigodom kazao “da imamo razloga biti ponosni na kadrove koji su studirali ovdje, koji su postigli velike rezultate u avojim oblastima i koji su se zaposlili širom svijeta”.

Zlatni student Smajil Halilović je iz Sapne. Iako je završio Fakultet elektrotehnike sa prosječnom ocjenom 10, namjerava nastaviti sa studijima u Njemačkoj.

– Ovo društvo mi ne odgovara zbog korupcije i kriminala u svim sferama. Da je drugačije i da ima više prilika za obrazovane mlade ljude, ostao bih, izjavio je Halilović.

Ukoliko dobije stipendiju, u inostranstvu će nastaviti i Šejla Hadžić, koja je završila Prirodno-matematički fakultet.

Emina Emić je iz Odžaka i završila Filozofski fakultet, razrednu nastavu i volontira na godinu u Odžaku, te se nada da će joj Univerzitet omogućiti da upiše Master studije.

Advertisements

Anis Cerovac je bivši student Medicinskog fakulteta, kojeg završio u roku sa prosjekom 9,83.

– Bio sam tri godine demonstrator na Zavodu za anatomiju, a na četvrtoj godini studija sam nagrađen od Federalnog ministarstva obrazovanja kao najbolji student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Imam želju da budem neurohirurg,  kaže  sa ponosom  Cerovac.

Posebna priznanja uručena su profesorima koji su u protekloj godini izabrani u trajno zvanje redovnog profesora. To su Baisa Baki, akademija dramske umjetnosti, Izet Alić, Mašinski fakultet, Dževad Teniz, Filizofski fakultet, Izet Pajević, Suada Mulić Bačić i Alija Sutović, Medicinski fakultet.

Priznanja su dobili i Safet Krzović (Ekonomski fakultet), Mirzeta Hadžić Suljkić (Filozofski fakultet), Selmira Brkić, Amra Jakubović Čičkušić, Harun Brkić i Emir Tupković svi sa Medicinskog fakulteta, te Refik Bulić  sa Filozofskog i Midhat Jašić sa Tehnološkog fakulteta.

Odlukom Senata Univerziteta u Tuzli priznanje “Plaketu” za nepotkupljenoj istini, univerzalizmu, humanizmu i općem društvenom progresu uručeno je Nataši Kandić, osnivaču Fonda za humanitarno pravo, koja je ovom prilikom kazala:

– Nagrada sa područja bivše zajedničke države uvijek nam predstavlja nešto posebno. Pogotovo kad je iz Tuzle i uvijek postavlja pitanje da li nagrada ima smisla nakon svega što se dogodilo. Svako nosi svoju odgovornost, a posebno u odnosu na budućnost. Veoma je važno dokumentiranje  činjenica  na ovim prostorima, a žrtve moraju dobiti moralnu i pravnu satisfakciju. Treba prihvatiti istinu svakoga pojedinca, pojedinačne sudbine, kazala je Kandić.

U povodu ove godišnjice u Rektoratu Univerziteta u Tuzli otvorena je izložba radova idejnog urbanističkog arhitektonskog rješenja Kampusa Univerziteta u Tuzli.

(Oslobođenje)