Unija studenata RS: Banjaluka naredne godine domaćin studentima iz EU

Unija studenata RS je na 69. sastanku borda Evropske unije studenata, koji je ovih dana održan u Rumuniji, izabrana da bude domaćin sastanka najvišeg organa ove evropske studentske asocijacije.


Foto: RTRS
Foto: RTRS

Sastanak je planiran za novembar naredne godine u Banjaluci, a prisustvovaće mu oko 150 studenata iz 38 zemalja.

Advertisements

Unija studenata RS izabrana je u jakoj konkurenciji koju su činile i studentske organizacije iz Danske i Švedske, saopšteno je iz Unije.

S obzirom na značaj ovoga skupa, koji predstavlja studentsku elitu Evrope, Unija studenata RS očekuje podršku institucija kako bi ovaj događaj bio iskorišćen za promociju naše zemlje, njene kulture, prirodnih ljepota i razvojnih potencijala.

Priznanje Uniji studenata RS odato je i usvajanjem rezolucije kojom je ESU dao podršku Uniji studenata za njene prijedloge na unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja u RS.

Na sastanku borda ESU-a u rumunskom gradu Kluž-Napoki, između ostalog, utvrđene su politike ESU-a u oblasti osiguranja kvaliteta visokog obrazovanja u Evropi, u oblasti socijalne dimenzije visokog obrazovanja, te politika ESU-a prema trgovinskim sporazumima Evropske unije.

Advertisements

Usvojene su i rezolucije o izbjegličkoj krizi, o bezbjednosti u Evropi, budućnosti Bolonjskog procesa i o dostupnosti obrazovanja u Evropi.

Uniju studenata RS na 69. sastanku borda ESU-a predstavljao je predsjednik Komisije za međunarodnu saradnju Unije studenata RS Ratko Savić.

Evropsku uniju studenata čini 45 studentskih organizacija iz 38 zemalja: Austrija, Azerbejdžan, Јermenija, Belgija, Bjelorusija, Kipar, Malta, Portugal, Španija, Francuska, Island, Irska, Velika Britanija, Norveška, Finska, Švedska, Estonija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Danska, Holandija, Njemačka, Mađarska, Slovačka, Češka, Poljska, Slovenija, Srbija, Makedonija, Rumunija, Bugarska, Izrael, Italija, Švajcarska i BiH.

Unija studenata RS je jedina studentska organizacija iz BiH koja je članica Evropske studentske Unije.

(RTRS)