Unija studenata RS: Banjaluka naredne godine domaćin studentima iz EU

Unija studenata RS je na 69. sastanku borda Evropske unije studenata, koji je ovih dana održan u Rumuniji, izabrana da bude domaćin sastanka najvišeg organa ove evropske studentske asocijacije.


Foto: RTRS
Foto: RTRS

Sastanak je planiran za novembar naredne godine u Banjaluci, a prisustvovaće mu oko 150 studenata iz 38 zemalja.

Unija studenata RS izabrana je u jakoj konkurenciji koju su činile i studentske organizacije iz Danske i Švedske, saopšteno je iz Unije.

S obzirom na značaj ovoga skupa, koji predstavlja studentsku elitu Evrope, Unija studenata RS očekuje podršku institucija kako bi ovaj događaj bio iskorišćen za promociju naše zemlje, njene kulture, prirodnih ljepota i razvojnih potencijala.

Priznanje Uniji studenata RS odato je i usvajanjem rezolucije kojom je ESU dao podršku Uniji studenata za njene prijedloge na unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja u RS.

Na sastanku borda ESU-a u rumunskom gradu Kluž-Napoki, između ostalog, utvrđene su politike ESU-a u oblasti osiguranja kvaliteta visokog obrazovanja u Evropi, u oblasti socijalne dimenzije visokog obrazovanja, te politika ESU-a prema trgovinskim sporazumima Evropske unije.

Usvojene su i rezolucije o izbjegličkoj krizi, o bezbjednosti u Evropi, budućnosti Bolonjskog procesa i o dostupnosti obrazovanja u Evropi.

Uniju studenata RS na 69. sastanku borda ESU-a predstavljao je predsjednik Komisije za međunarodnu saradnju Unije studenata RS Ratko Savić.

Evropsku uniju studenata čini 45 studentskih organizacija iz 38 zemalja: Austrija, Azerbejdžan, Јermenija, Belgija, Bjelorusija, Kipar, Malta, Portugal, Španija, Francuska, Island, Irska, Velika Britanija, Norveška, Finska, Švedska, Estonija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Danska, Holandija, Njemačka, Mađarska, Slovačka, Češka, Poljska, Slovenija, Srbija, Makedonija, Rumunija, Bugarska, Izrael, Italija, Švajcarska i BiH.

Unija studenata RS je jedina studentska organizacija iz BiH koja je članica Evropske studentske Unije.

(RTRS)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X