NOVINARSTVO 2.0: Program edukacije i razmjene za studente/ice žurnalistike u BiH

Ukoliko studirate novinarstvo i želite više prakse na online medijima, ukoliko želite da savladate multimedijalnu produkciju i želite plaćenu praksu na online medijima u BiH, ovo je program za vas!


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

USAID-ov Projekt podrške nezavisnim medijima (SIM), koji implementira Internews BiH sa Mediacentrom Sarajevo, najavljuje “NOVINARSTVO 2.0 Multimedijalna produkcija i online mediji”, program edukacije i razmjene za studente/ice žurnalistike u BiH u periodu od 09.03. do 07.04.2015. godine.

Advertisements

Ukoliko studirate novinarstvo i želite više prakse na online medijima, ukoliko želite da savladate multimedijalnu produkciju i želite plaćenu praksu na online medijima u BiH, ovo je program za vas!

Petu godinu za redom, ovaj program nudi jedinstvenu praktičnu obuku na polju multimedijalne produkcije i online novinarstva, kao i praksu na najposjećenijim portalima u BiH, koju obavljate van vašeg matičnog grada.

Sve troškove pohađanja treninga, puta i smještaja pokriva organizator.

Polaznicama/ima je obezbjeđena i stipendija u iznosu od 1.000 KM za praksu na web portalima.

Ukoliko studirate žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, program Novinarstvo 2.0 može biti vaš izborni predmet, koji nosi 6 ECTS bodova.

Program je praktičan, interaktivan i omogućava vam da steknete znanja i vještine koje možete odmah primijeniti u profesiji, posebno u radu na web portalima.

Prvi dio programa je trening, koji se organizuje u Mediacentru Sarajevo od 09. do 16.03.2015. godine. Tokom treninga, zajedno sa koleginicama/kolegama, radite na produkciji multimedijalnih sadržaja koje postavljate na sajt koji ste zajedno kreirali.

Drugi dio programa čini praksa na partnerskim portalima projekta: E-trafika (Banjaluka), Abrasmedia (Mostar) i Radio Slobodna Evropa (Sarajevo).

Advertisements

Praksa mora biti van grada iz koga dolazite i radi se uz mentorstvo urednika/ca portala. Aktivno učestvujete u radu redakcije, idete na teren, objavljujete svoje tekstove.

Praksa traje od 18.03. – 07.04.2015. godine.

Troškovi života, smještaja i puta pokriveni su stipendijom u iznosu od 1.000 KM.

U programu mogu učestvovati isključivo studenti/ce završnih godina žurnalistike i komunikoloških studija iz BiH. Da biste se prijavili, potrebno je da pošaljete:

  • Kopiju prve stranice indeksa (stranica sa slikom i podacima o upisu)
  • Popunjen aplikacioni formular, koji možete preuzeti ovdje.
  • Predstavljanje teme na kojoj bi željelie da radite tokom treninga (maksimum 1.500 karaktera). Zbog čega mislite da je ta tema važna i za koga, koja su glavna pitanja koja bi trebalo pokriti; ko i šta su mogući izvori; gdje bi mogla biti objavljena?

Svoju prijavu sa traženim dokumentima pošaljite na kontakt@media.ba, najkasnije do 5.03.2015. godine. Selekciju polaznika/ca vrši tim Mediacentra. Nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje.

Za sve dodatne informacije pišite na kontakt@media.ba, a možete se javiti i putem zvanične Facebook stranice Mediacentra Sarajevo.

Više informacija na: www.media.ba

(STUDOMAT.ba, E.Č.)