Njemačka: Razmjena iskustava u oblasti praktične nastave i dualnog obrazovanja

Od 14. do 19. maja u Institutu za inovacije u učenju (ILI), Univerzitet Friedrich-Alexander, Erlangen-Nürnberg, Fürth, Njemačka, u okviru projekta “Podrška malim i srednjim preduzećima u aktivnijem uključivanju u proces organizacije praktične nastave “Getting SMEs on board”“, boravili su predstavnici Udruženja ALDI.


2018 05 18 02.31.32 1

Na dvodnevnoj konferenciji, također, su bili partneri na projektu Erasmus Plus i ostali stakeholderi: Predstavnici Ministarstva za privredu u Vladi BPK Goražde, Ministarstva za obrazovanje mlade, nauku, kulturu i sport u Vladi BPK Goražde, Službe za zapošljavanje BPK Goražde, Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ Goražde, Udruženja poslodavaca BPK Goražde i privrednih subjekata sa prostora BPK Goražde. Pored pomenutih učesnika iz BPK Goražde učešće su uzeli i predstavnici Agencije za ekonomski razvoj Grada Prijedora PREDA-PD, ILI Nürnberg, koji su ujedno i domaćini internacionalnog treninga, te predstavnici CEDIT-a, Italija i OXFAM-a Italija.

Učesnici su zajednički konstatovali da se radi o izuzetnom uspješnom projektu i da postoje realne pretpostavke da se isti nastavi i u vremenu koje dolazi.

Također, učesnici iz BiH, Njemačke i Italije su kroz radionice razmijenili vlastita iskustva u praktičnoj nastavi za učenike srednjih škola i dualnom obrazovanju. Osim toga, učesnici konferencije su imali priliku posjetiti i čuti iskustva njemačkih intermedijarnih organizacija vezano za ovu problematiku.

Predstavnici Udruženja ALDI su u Njemačkoj prezentovali Policy dokument o obrazovanju u srednjim školama i praktičnoj nastavi za učenike, a koji se odnosi na stanje u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini, Njemačkoj i Italiji. Dokument, također, sadrži prijedlog politika i preporuka za poboljšanje trenutnog stanja u ovoj oblasti obrazovanja.

(STUDOMAT.ba)