Nervozni ste i nemate energije? Ovi simptomi upućuju da pijete previše kafe

Prevelika doza takođe može dovesti do nuspojava koje do sada možda i niste povezivali s kafom


studentica kafa 1

Većina ljudi ne može bez šolje jutarnje kafe, a dobra vijest je da je kafa povezana i s brojnim zdravstvenim koristima.

Međutim, prevelika doza takođe može dovesti do nuspojava koje do sada možda i niste povezivali s kafom. Naravno, ne morate da se odreknete vašeg omiljenog napitka, ali svakako pripazite da ne preterujete.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Uznemireni ste

Od previše kafe možete da postanete prilično nervozni – kofein stimuliše centralni nervni sistem, dok istovremeno povećava nivoe adrenalina, dopamina i glutamata. Ova kombinacija može da dovede do: tjeskobe, nervoze, ubrzanog rada srca, razdražljivosti, pa čak i izliva bijesa.

Energija vam pada tokom dana

Kafa može vrlo brzo da vas razbudi i da vam da nalet energije, ali kada se ta energija potroši, dolazi i do vrlo snažnog pada, prenosi hayat.ba.

Neka istraživanja su pokazala i da kofein može da uništi produktivnost. Kofein je diuretik, što znači da ćete ispijanjem kafe češće urinirati. Ako uz nju ne pijete dovoljno vode, vaše tijelo neće biti dovoljno hidrirano.

Raspored spavanja vam je poremećen

Naučnici se slažu da kafa može da poremeti san i smanji njegov kvalitet i dužinu. Čak i ako kafu konzumirate šest sati prije odlaska na spavanje, može da se dogodi da uvečer ne možete da zaspite.

Kafa također može da poremeti dnevni ritam vašeg organizma, zbog čega ćete se osjećati umorno i usporeno tokom dana.