Devetnaestogodišnjakinja kreće avionom na put svijetom

Većina studenata koji planiraju uzeti 'gap year' se nadaju putovanju svijetom. Ali nema mnogo ljudi koji se odluče preletjeti svijet u vlastitom avionu.


Foto: BBC UK

Belgijsko-britanska tinejdžerica, 19-godišnja Zara Rutherford, kreće na putovanje od 51.000 kilometara svojim ultralakim avionom Shark, najbržom mikroletjelicom na svijetu. Rutherford krči put djevojkama u STEM-u postavljajući rekord za najmlađu ženu koja će sljedeći mjesec samostalno letjeti svijetom, prenosi avaz.ba.

Advertisements

Jednom kad završi, bit će najmlađa osoba koja će letjeti mikroletjelicom širom svijeta i najmlađa žena koja će samostalno letjeti oko svijeta. Trenutni svjetski rekord za potonje drži Shaesta Waiz koja je putovanje završila s 30 godina. Rutherford se nada da će nadahnuti druge da krenu njezinim stopama.

Htjela sam letjeti oko svijeta. Neka me djevojke vide i pomisle: Voljela bih i ja letjeti jednog dana. U vazduhoplovstvu postoji razlika između muškaraca i žena. Dakle, moj je cilj približiti rekorde, a zatim se nadam da će i druge djevojke pokušati potući moj rekord, a onda se početi natjecati s dečkima, rekla je Rutherford u razgovoru za Reuters.

Njezini roditelji, Beatrice de Smet i Sam Rutherford, oboje su također piloti, iako je majka imala pomiješane osjećaje kad joj je kći najavila svoje planove.

Kad mi je prvi put rekla za to, srce mi je poskočilo. Trebalo mi je malo vremena da probavim. A sada sam tako ponosna i potpuno, potpuno je podržavam, kazala je majka.

Tinejdžerica će putovanje finansirati sama, uz pomoć sponzora, a nada se da će putovanje završiti za oko dva do tri mjeseca.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!