Nemojte da vam zbog druženja propadnu rokovi: Šta kada se sprijateljite s cimerima, a morate učiti?

Sprijateljili ste se s cimerima i radije bi ispijali kafe nego učili? Pročitajte par savjeta za bolju organizaciju vremena.


Kada su ispitni rokovi, studenti se pretvaraju u neke druge osobe, ili bolje rečeno, poprimaju svoj pravi oblik. Neispavani, s nenormalnim količinama kofeina, blago depresivni i zabrinuti – tako bismo nekako mogli opisati studente. Doista daleko od onoga kako bismo željeli zamišljati studiranje. No, nije ni sve tako crno. Rokovi su vrijeme kada se stvaraju najjača prijateljstva, piše srednja.hr.

Advertisements

U teoriji, vrijeme pred ispite biste trebali provoditi u sobi, izolirani od ostatka svijeta, gledajući samo u knjige, sveske i skripte. U praksi, rokovi su vrijeme kada se studenti najbolje provode. Osjećaju li se loše zbog toga? Apsolutno. Najbolje bi to bilo opisati rečenicom: ‘Bila su to najgora vremena, bila su to najbolja vremena’.

Iako i ove rokove provodimo u nešto drugačijim okolnostima no što je to inače slučaj, suština stvar je ostala ista. Rokovi su vrijeme za upoznavanje samih sebe (brucoši, pripremite se na lom), ali i onih oko nas. Ovo sada je idealno vrijeme za stvaranje novih i dugotrajnih prijateljstva. Okrenite se oko sebe i sve će vam biti jasno.

Ako dijelite sobu ili stan s nekime, vjerovatno vam je najveći problem to što većinu vremena provodite u druženju upravo s cimerima. Pogotovo ako se do sada niste toliko dobro znali – ovo je sada idealno vrijeme za upoznavanje. Svi su na svojoj najiskrenijoj razini, zato što rijetko ko ima snage za pretvarati se pred bilo kime, još manje pred cimerima.

Čak i uz online nastavu i neupoznavanje s kolegama, brucošima će ovo biti vrijeme kada će vidjeti ko su im prijatelji među kolegama, a ko će ostati na razini kolege. Ovo su trenuci kada ćete vidjeti mogu li vaša stara prijateljstva, s osobama s kojima više nemate toliko zajedničkih interesa (studiranje), preživjeti. Ukratko rečeno, istina izlazi na vidjelo, i to sada.

Optimizma radi, fokusirajmo se na situaciju zbližavanja s cimerima. Vjerovatno mislite da je stvar u tome što je sada pandemija pa većinu vremena provodite u sobama te nemate puno izbora nego se sprijateljiti s cimerima, no to nije istina. I u onim (ne tako) davnim vremenima prije koronavirusa, druženja s cimerima su bila karakteristična za rokove.

I dok u teoriji ne postoji ništa loše u zbližavanju s cimerima, u praksi postoji – kako se kontrolirati? Kada se dogovorite s nekime za druženje, to druženje ima dogovoren početak i neki kraj koji se češće podrazumijeva, nego što je dogovoren. No, što kada živite s osobom s kojom se družite? Što kada druženje počinje onog trenutka kad se probudite i završava kada idete spavati? Kako se kontrolirati?

Raspored

Možda vam na prvu ne zvuči tako, no ovo je definitivno stvar koja će vam najviše pomoći. Kako i inače imate nekakav raspored za dan, samo na njega dodajte i stavku druženja s cimerima. Bitno je da raspored donesete u koordinaciji s cimerima, jer se inače gubi smisao cijele ideje.

Budite realni kada radite raspored, jer će vam se inače sve poremetiti – ostavite dodatno vrijeme za druženje u vrijeme obroka, ali i određeno vrijeme baš za druženje. Osim što će vam dobro doći odmor od učenja, socijalizacija nikad ne škodi. Pogotovo u vrijeme pandemije kad se preporučuje što više izbjegavati nepotrebna druženja i izlazak iz kuće.

Tihi dogovor

Iako raspored zvuči kao dosta stroga ideja, u praksi je se samo stari cimeri mogu pridržavati. Kada se tek upoznajete s nekime, teško je u pola razgovora skupiti snage za ustati se i otići. Imate toliko zajedničkih tema, toliko stvari koje im morate prepričati, koje jednostavno morate međusobno podijeliti.

U slučaju da se prepoznajete u gore opisanome, preporučujemo vam tretman tišine. Jednostavno, kada vam se počne približavati neki težak dan, skupite svu snagu i zamolite cimere da vas puste na miru. Nećete cijelo vrijeme doslovno šutjeti, no nećete niti započinjati prečesto razgovore koji bi mogli voditi u beskonačno naklapanje – ne možete sebi dopustiti takav luksuz!