Evo zbog čega vam se uz prvu kafu često jede i nešto slatko

Kafa i keks ili čokolada - recept za idealan početak dana.


kafa cokolada

Klasična kombinacija za početak dana širom svijeta, pogotovo kod Italijana i Amerikanaca je šolja kafe i slatki doručak. Prema novim istraživanjima postoji snažan razlog zašto ove dvije stvari idu zajedno.

Kofein može da promijeni vaš osjećaj za slatkim dodatkom, tako što povećava želju za šećerom, pa ona postaje veća nego što je inače slučaj, pokazuje istraživanje objavljeno u “Journal of Food Science”. Istraživači su radili sa dvije grupe dobrovoljaca i svaka od njih je dobila kafu, sa i bez kofeina, a da nisu znali koju vrstu kafe su dobili, prenose novosti.rs.

Od obje grupe je zatraženo da dodaju šećer u svoje napitke i da i ocijene koliko je on sladak. Zatim su od učesnika zatražili da ocjenjuju svoju mentalnu budnost i procijene koliki je nivo kofeina bio u njihovim kafama.

kafa dorucak

Bez obzira na to da li su pili kafu sa kofeinom ili ne, volonteri su rekli da su imali isti nivo budnosti, a mali broj njih je bio u stanju da precizno odredi nivo kofeina u svojim pićima.

Odnos između naših ukusa i našeg osjećaja budnosti dolazi od hemikalije u našem mozgu poznate kao adenozin, što nam omogućava da smirimo naše živce i da se odmorimo u toku noći.

Kofein je taj koji blokira receptore u mozgu za koje se adenozin vezuje i daje suprotan efekat, tačnije, podstiče na akciju. Ali vas sve ovo neće spriječiti da uživate u svom slatkom doručku i šolji tople kafe.