Ne izvršavate fakultetske obaveze? Probajte japansku metodu protiv lijenosti

Ponekad s velikom voljom počinjemo raditi ono što smo zamislili. Međutim, često se desi da odustanemo od tih aktivnosti. Zašto se ovo događa? Zato što je naporno, zato što možda dosadi, a navike još nisu razvijene.


japan hram

Postoji japanska metoda Kajdzen, u koju je uvršten takozvani princip jedne minute.

Bit ove metode sastoji se u tome da se čovjek bavi konkretnom stvari tačno jednu minutu, ali iz dana u dan i u isto vrijeme.

Jedna minuta vremena – to je sasvim malo, samim time, lako izvedivo za svakog čovjeka. Lijenost ne stoji na vašem putu. Te iste radnje koji niste željeli obavljati pola sata, izmišljajući izgovore i opravdanja, s lakoćom ćete uraditi za jednu minutu.

Skakati na vijači, raditi trbušnjake, meditirati, uraditi vježbe za oči, vježbati jogu, pročitati knjigu na stranom jeziku, bilo što – kada je vrijeme ograničeno jednim minutom, stvari ne izgledaju teško izvodljivima, a svakako, donose radost i zadovoljstvo. Praveći male korake, postajete savršeni i postižete izvrsne rezultate.

Pobjeđujete nesigurnost, oslobađate se osjećaja krivnje i bespomoćnosti, osjećate uspjeh i slobodu. Inspirisani osjećajem uspjeha, postepeno povećavate jednominutne vježbe na petominutne i tako dalje. Zatim ćete neprimjetno stići do polusatnih vježbi.

Kajdzen je nastao u Japanu, a ljudima zapadne kulture ova metoda se može činiti neefikasnom jer je na Zapadu utemeljeno vjerovanje da se bez mnogo truda ne mogu postići dobri rezultati. Ipak, veliki programi, oduzimajući mnogo snage i energije, mogu slomiti čovjeka i na kraju biti bez rezultata.

Kajdzen princip odgovara svima i može biti primjenjiv u mnogim životnim sferama. Ostalo je samo da, prema vašim potrebama, počnete primjenu metode Kajdzen.

Sve što vam treba je – jedna minuta!

(hayat.ba/STUDOMAT.ba)