Konferencija “Položaj i zaštita novinarki u bosanskohercegovačkim medijima”

Konferencija o rodno osjetljivoj ravnopravnosti biće ponovno održana u Sarajevu i još jedan je pokušaj odgovaranja na pitanja o ovoj temi koja kroz vrijeme postaje stara kutija na tavanu. Medijsko polje samo je jedna od stavki koje zaslužuju raspravu, malo više pažnje i posvećenosti rješavanja ovog vida problema.


prvi.tv

Bosna i Hercegovina ima zaokružen zakonodavni i institucionalni okvir rodne ravnopravnosti, usklađen sa svjetskim standardima u ovoj oblasti. Uprkos progresu u izgradnji zakonodavnog i institucionalnog okvira, u stručnoj zajednici postoji saglasnost da nejednakost između spolova u značajnoj mjeri postoji u različitim društvenim sferama, uključujući i oblast medija.

Udruženje/udruga BH novinari po drugi put organizuje konferenciju “Položaj i zaštita novinarki u bosanskohercegovačkim medijima”, koja će se održati 8. marta 2019., u hotelu Europe u Sarajevu (Vladislava Škarića 5) sa početkom u 10:00 časova, najavljuje BHN.

Udruženje BH novinari je početkom 2018. godine sprovelo istraživanje koje je pokazalo kako je udio žena na pozicijama direktorice u medijima u BiH 25,3%, a muškaraca 74,7%. Najlošija rodna struktura je nadirektorskim pozicijama u televizijskom sektoru, gdje žene zauzimaju samo 15,8% direktorskih mjesta.  Žene se nalaze na trećini svih analiziranih pozicija glavnih i odgovornih urednika/cau medijima, a udio muškaraca iznosi dvije trećine. Najviše ženana pozicijama glavne i odgovorne urednice je u radijskom sektoru (44,7%), a najmanje u online medijima, gdje žene čine 21,7% imenovanih na tim pozicijama.

Ured za ravnopravnost spolova

Početkom 2019. BH novinari su sproveli drugo istraživanje koje je pokazalo da i same medijske uposlenice svoj položaj percipiraju negativno (53,1%), što zbog odusustva iz najozbiljnih informativnih sadržaja, što zbog težeg napredovanja u karijeri u odnosu na muške kolege, ali i zbog stereotpizacije i seksualizacije.

Sudionici druge konferencije u BiH o položaju i zaštiti žena u bh. medijima, pokušat će dati odgovor na pitanje o uređenju medijskog sektora u kontekstu bolje zaštite medijskih uposlenica, ali i ulozi institucija, međunarodnih i domaćih organizacija u zaštiti novinarki, kao i većoj zastupljenosti žena na upravljačkm i uredničkim pozicijama u medijima.

-Mediji imaju potencijal da omoguće ravnopravnosti spolova i ubrzaju proces osnaživanja žena, kao i da budu prepreka u tom procesu. Ovaj izvještaj namijenjen je medijskim kućama i redakcijama kao poziv na buđenje. Način na koji su žene prikazane u medijima ima veliki utjecaj na društvene stavove i jačanje tradicionalne rodne uloge. Žene i djevojke su pola čovječanstva, rekla je izvršna direktorica UN Women, Phumzile Mlambo- Ngcuka, prenosi prvi.tv.

Konferencija se održava u okviru projekta “Jačanje mreže novinarki u Bosni i Herecgovini”, finansiranog kroz Program osnaživanja nezavisnih medija u BiH (IMEP).

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Irma Ahmetspahić

Studentica prve godine prvog ciklusa studija na Fakultetu političkih nauka UNSA, odsjek žurnalistika. Ni manje ni više. Uživam u svijetu medija. Pisanju. Slobodi. Volim košarku, kafu i crnu boju. Uvijek imam olovku i papir.
X