Konferencija “Položaj i zaštita novinarki u bosanskohercegovačkim medijima”

Konferencija o rodno osjetljivoj ravnopravnosti biće ponovno održana u Sarajevu i još jedan je pokušaj odgovaranja na pitanja o ovoj temi koja kroz vrijeme postaje stara kutija na tavanu. Medijsko polje samo je jedna od stavki koje zaslužuju raspravu, malo više pažnje i posvećenosti rješavanja ovog vida problema.


prvi.tv
prvi.tv

Bosna i Hercegovina ima zaokružen zakonodavni i institucionalni okvir rodne ravnopravnosti, usklađen sa svjetskim standardima u ovoj oblasti. Uprkos progresu u izgradnji zakonodavnog i institucionalnog okvira, u stručnoj zajednici postoji saglasnost da nejednakost između spolova u značajnoj mjeri postoji u različitim društvenim sferama, uključujući i oblast medija.

Udruženje/udruga BH novinari po drugi put organizuje konferenciju “Položaj i zaštita novinarki u bosanskohercegovačkim medijima”, koja će se održati 8. marta 2019., u hotelu Europe u Sarajevu (Vladislava Škarića 5) sa početkom u 10:00 časova, najavljuje BHN.

Udruženje BH novinari je početkom 2018. godine sprovelo istraživanje koje je pokazalo kako je udio žena na pozicijama direktorice u medijima u BiH 25,3%, a muškaraca 74,7%. Najlošija rodna struktura je nadirektorskim pozicijama u televizijskom sektoru, gdje žene zauzimaju samo 15,8% direktorskih mjesta.  Žene se nalaze na trećini svih analiziranih pozicija glavnih i odgovornih urednika/cau medijima, a udio muškaraca iznosi dvije trećine. Najviše ženana pozicijama glavne i odgovorne urednice je u radijskom sektoru (44,7%), a najmanje u online medijima, gdje žene čine 21,7% imenovanih na tim pozicijama.

equality
Ured za ravnopravnost spolova

Početkom 2019. BH novinari su sproveli drugo istraživanje koje je pokazalo da i same medijske uposlenice svoj položaj percipiraju negativno (53,1%), što zbog odusustva iz najozbiljnih informativnih sadržaja, što zbog težeg napredovanja u karijeri u odnosu na muške kolege, ali i zbog stereotpizacije i seksualizacije.

Sudionici druge konferencije u BiH o položaju i zaštiti žena u bh. medijima, pokušat će dati odgovor na pitanje o uređenju medijskog sektora u kontekstu bolje zaštite medijskih uposlenica, ali i ulozi institucija, međunarodnih i domaćih organizacija u zaštiti novinarki, kao i većoj zastupljenosti žena na upravljačkm i uredničkim pozicijama u medijima.

-Mediji imaju potencijal da omoguće ravnopravnosti spolova i ubrzaju proces osnaživanja žena, kao i da budu prepreka u tom procesu. Ovaj izvještaj namijenjen je medijskim kućama i redakcijama kao poziv na buđenje. Način na koji su žene prikazane u medijima ima veliki utjecaj na društvene stavove i jačanje tradicionalne rodne uloge. Žene i djevojke su pola čovječanstva, rekla je izvršna direktorica UN Women, Phumzile Mlambo- Ngcuka, prenosi prvi.tv.

Konferencija se održava u okviru projekta “Jačanje mreže novinarki u Bosni i Herecgovini”, finansiranog kroz Program osnaživanja nezavisnih medija u BiH (IMEP).

(STUDOMAT.ba)