Da li će umjetna inteligencija GPT-2 uskoro da zavlada online kraljevstvom?

Radi se o sustavu GPT-2, koji proizvodi izuzetno valjane odlomke tekstova na osnovu pročitanog. Javlja se strah od povećanja lažiranja vijesti, identiteta kao i zlostavljanju na društvenim mrežama. Je li uznemirenost opravdana ili nema mjesta za strah, uskoro ćemo saznati.


mob.hr
mob.hr

Već neko vrijeme se i u velikim svjetskim medijima vrti informacija o računarskom sustavu, čiji je zadatak generiranje teksta, što već intenzivno uzima maha. U tijeku je potpisivanje izvršnog iskaza od strane američkog predsjednika Donalda Trumpa, kojim se naređuje saveznim agencijama da intenziviraju istraživanja i razvoj navedenog projekta. Ovaj čin nazvan je Američka AI inicijativa, koja za cilj ima razvoj umjetne inteligencije na području Amerike, kako bi se osnažila nacionalna i ekonomska sigurnost američke scene, navodi Bljesak.info.

Pomenuti sustav zasad će se predstaviti samo u verziji koja se još uvijek dorađuje. Ekipa koja radi na usavršavanju ovog plana, istraživačka neprofitna kompanija OpenAI iz San Franciska, napominje kako je riječ o vrlo moćnom sustavu koji će uskoro u potpunosti stupiti na snagu. Ponašanje programa uspoređuju sa kameleonom, zbog izrazito dobre mogućnosti prilagodbe i nazvan je GPT-2.

YourStory OpenAI
YourStory

Program koji proizvodi odlomke teksta onoga što sam pročita, na velikoj razini, ulijeva nesigurnost i mogućnost zloupotrebe, potvđeno je iz Kompanije. Kao takav, ima sposobnost osmišljavanja “sintetičkog teksta izvanredne kvalitete”. Upravo ta činjenica izaziva uznemirenost, jer izravno vodi do kreiranja lažnih vijesti, prijevara, slobodno zlostavljanje na društvenim mrežama i kreiranje lažnih identiteta, doznajemo od geek.hr.

Program GPT-2 ima generator teksta s bazom podataka od 8 miliona web stranica da ih apsorbira. Nakon pregleda je famozna AI mogla predstaviti nasumičan, ali uvjerljiv tekst. Teme su bile o slavnim osobama, klimatskim promjenama, nekom ratu ili o prozi.  Dok neki drže kako je strah od prevelikih sposobnosti GPT-2 neutemeljen i kako se zapravo radi o samopromociji kompanije, OpenAI precizira kako je razlog za zabrinutost opravdan.  Smatraju kako kombinacija takvog programa, koji stvara kvalitetne tekstove, s programom koji generira slike nepostojećih osoba, može stvoriti apsolutnu pometnju i pravi val pojave lažnih vijesti na društvenim mrežama.  S njima se baš i ne slaže računalni znanstvenik Christopher Manning sa Sveučilišta Stanford. Za njega je program kompanije OpenAI naprosto bolja verzija drugih generatora teksta te vjeruje kako mjesta za daljnji strah ne treba biti.

(STUDOMAT.ba)