Knjižara poklanja knjigu svakom djetetu koje donese praznu plastičnu bocu ili limenku

U gradiću na jugu Italije u blizini Salerna nalazi se knjižara koja uvela specifičan način plaćanja knjiga. Kako bi kod djece istovremeno razvili čitalačke, ali i ekološke navike, u kojoj knjižari su odlučili da svako mlađi od četrnaest godina ko donese praznu plastičnu bocu ili limenku zauzvrat dobije knjigu po svom izboru.


Ova ideja je potekla od Mišela Džentila, vlasnika knjižare i kafića Ex Libris iz Pola, koji je na ovaj način želio i da ohrabri djecu da čitaju, ali i da učini nešto korisno za planetu, prenosi mreza-mira.net.

Advertisements

Nadam se da će moja inicijativa postati viralna i uticati na cijelu zemlju, rekao je on. Bilo bi to revolucionarno, ne samo za planetu, već i za obrazovanje djece i njihove izgleda za zapošljavanje.

Zanimljiv je i način prikupljanja knjiga za ovu akciju.

Naime, na jugu Italije postoji običaj koji se naziva „caffe sospeso“ ili „kafa na čekanju“. U pitanju je čin solidarnosti i humanosti gdje neko ko kupuje kafu naručuje sospreso. Ovo znači da ta osoba konzumira jednu kafu, ali plaća dvije. Drugu kafu će kasnije dobiti neka siromašna osoba koja dođe i kafić i pita da li imaju sospreso. Ovaj običaj je nastao u jednom radničkom kafiću u Napulju, a ubrzo se proširio i u mnogim drugim kafićima.

Na ovaj način Mišel Džentile prikuplja i knjige za svoju akciju. On to naziva “libro sospeso” ili „knjiga na čekanju“.

Advertisements

Samo juče sam poklonio šezdeset knjiga na čekanju, kaže Džentile.

Zamislite da to postane globalna igra u kojoj svako dijete na planeti može da zameni plastičnu bocu ili limenku za knjigu?

Iako je deprimirajuće što je pitanje problema plastičnog otpada na individualnim genijalcima i njihovim rješenjima, a ne na onima koji proizvode plastiku, ipak ohrabruje podatak da je u malom mjestu na jugu Italije sve više djece sa knjigama, a sve manje plastičnog otpada tamo gdje mu nije mjesto.

(STUDOMAT.ba)