Kazazović: Zakon o visokom obrazovanju KS će kvalitetno urediti UNSA

Skupština Kantona Sarajevo je na sjednici u ponedjeljak usvojila Zakon o visokom obrazovanju KS kojim se uređuje pitanje uvođenja Univerziteta u Sarajevu kao javne ustanove u sistem trezorskog poslovanja.


kazazovic

Ministar obrazovanja, nauku i mladih KS Elvir Kazazović je zahvalio Skupštini KS na usvojenom Zakonu.

– Suština je u tome da smo izjednačili sve odredbe Zakona s okvirnim Zakonom o budžetima Federacije BiH, te Zakonom o trezoru FBiH, kazao je Kazazović novinarima nakon usvajanja Zakona.

Osim toga, dodao je on, vodile su se velike polemike o statusu Upravnog odbora UNSA, odnosno o strukturi Upravnog odbora, “te se Vladi KS pripisivalo da preko struktura Upravnih odbora želimo da napravimo politički uticaj na njih”.

– Međutim, u prijedlogu Zakona stoji da šest predstavnika ima UNSA, Vlada KS ima četiri i jedan predstavnik je ispred Studentske unije, pojasnio je Kazazović.

Po njegovim riječima, ono što obilježava ovaj Zakon je da je sva prava koja su u prethodnom tekstu zakona imali studenti, u smislu rokova ispita, uslova sticanja i gubljenja statusa redovnih studenata kao i druga pitanja koja uređuju studiranje u Kantonu Sarajevo u novom Zakonu ostala su ista.

Također je integrisan studij na nastavničkim fakultetima, a koji omogućava bolji nastavni kadar u budućnosti koji će raditi u osnovnim i srednjim školama KS.

Ono što je obilježilo diskusije, naveo je on, je rezervisanost pojedinih zastupnika kako će izgledati ova promjena i Zakon, prije svega trezorsko poslovanje.

– Predvidjeli smo da imamo cijelu godine da se kvalitetno može uraditi taj reformski proces. Očekujemo u budućnosti da će ovaj Zakon jako kvalitetno urediti prije svega Univerzitet u Sarajevu, bit će reformisan, puno kvalitetniji i napredniji, zaključio je ministar Kazazović.

Zakon o visokom obrazovanju KS stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja u Službenim novinama KS.

(Klix.ba)