Kako trčanje poboljšava sposobnost za učenjem?

Ovakvo otkriće će možda biti dobra motivacija za sve one koji se dvoume da li treba da počnu s trčanjem.


trcanje ucenje

Trčanje možda neće pomoći da efikasno gubite kilograme kao dizanje tegova, ali postoji jedna stvar zbog koje je ova aktivnost preporučljivija u odnosu na druge vježbe. Naime, jedna nova naučna studija je tvrdi da je trčanje veoma bitno za održavanje ili poboljšavanje vaših mentalnih sposobnosti, što znači da poboljšava i vaše sposobnosti pamćenja prilikom učenja.

Nije tajna da nam trčanje pomaže da izbistrimo um ili poboljšamo raspoloženje, ali do sada nisu postojali dokazi koji ovaj vid rekreacije vezuju sa mentalnim sposobnostima.

Grupa njemačkih istraživača u svojoj naučnoj studiji, objavljenoj u časopisu Nature Research, tvrdi da dobra fizička forma može poboljšati kratkoročno pamćenje ljudi i njihovu sposobnost da rješavaju probleme.

Oni su do svog zaključka došli na osnovu analize snimaka magnetne rezonanse 1.206 pojedinaca prosječne starosti od oko 30 godina. Istraživači su od učesnika eksperimenta tražili da pokušaju da prijeđu što veću distancu za dvije minute, a nakon toga su ih podvrgli različitim testovima mentalnih sposobnosti, piše D'Marge.

Saznanje do kojeg su došli ih je šokiralo. Naime, pojedinci koji su najdalje stigli za dvije minute su u prosjeku ostvarili bolje rezultate na testovima od drugih učesnika eksperimenta, što znači da fizička forma igra značajnu ulogu u poboljšanju mentalnih sposobnosti čak i kod relativno mladih i zdravih osoba, a ne samo kod starijih ljudi.