Više štete nego koristi: Ova tri dodatka ne bismo trebali stavljati u kafu

Neki dodaci mogu "upropastiti" tvoju šalicu kafe čak i kada ne pretjeruješ i učiniti je lošom za tvoje zdravlje.


kafa
Ilustracija: STUDOMAT

Teško možemo zamisliti jutro bez kafe, a mi studenti je pijemo i više nego dovoljno. Naravno, ne treba pretjerivati. Nemoj zaboraviti da s kofeinom treba biti umjeren.

Sirupi

Dodavanje sirupa poput onih od vanilije, lješnjaka, karamele, mente ili bundeve lukav je način na koji čisti šećer od šećerne trske i umjetna prehrambena bojila dospiju u kafu. Za poboljšanje okusa bez dodatnog unosa šećera, pokušaj dodati nekoliko kapi vanilije, metvice ili raznih ekstrakata orašastih plodova kako bi dobio isti slatki okus.

Umjetni zaslađivači

Zaslađivači s nula kalorija mogu zvučati privlačno onima koji paze na svoju težinu. Ali sve više i više studija povezuje laboratorijski proizvedene zamjene za šećer s ozbiljnim zdravstvenim problemima kao što su poremećeni metabolizam glukoze, dijabetes, zatajenje srca i drugo. Pokušaj koristiti potpuno prirodan zaslađivač bez kalorija poput čistog tekućeg ekstrakta stevije.

Šećer

Unatoč broju kalorija, čisti šećer koji se koristi u umjerenim količinama može biti bolji od umjetnih sladila. Ali ako piješ nekoliko šalica kafe dnevno, te prazne kalorije brzo će se nakupiti. Dodavanje samo dvije kašikice šećera u svaku od tri dnevne šalice iznosi ukupno 48 grama šećera.

Ako nisi spreman preći na tamnu stranu ispijanja crne kafe, možeš staviti malo cimeta za slađi okus. Možda neće imati okus slatke kafe kakvu želiš, ali će smanjiti razinu šećera u krvi i zadržati želju za slatkim pod kontrolom, piše Mojfaks.hr.