Kako saopštiti roditeljima da želite da se prebacite na drugi fakultet? Pročitajte kako su to uradili drugi

Sve je više studenata koji se žele prebaciti na drugi faks jer, zbog određenih razloga, nisu zadovoljni prvim izborom.


Problem se javlja prilikom saopćenja odluke roditeljima koji ponekad i nemaju mnogo razumijevanja jer su u prvu godinu studiranja uložili jako puno novca. Ipak, ovo je neophodan razgovor, a mi vam donosimo savjete kako isti učiniti što lakšim.

Advertisements

U svakom slučaju, prebacivanje s fakulteta na fakultet nije jednostavno i to trebate učiniti ako ste stvarno sigurani u vaš izbor. Ipak, podrška je ono što je svakom studentu najpotrebnije.

Budite iskreni!

Iskreno priznajte svojim roditeljima da se želite prebaciti na drugi fakultet. Savjetujte se s njima o porodičnoj finansijskoj situaciji i mogućim opcijama, a vijest saopštite na vrijeme i dok su dobre volje. Recite im šta vam se to nije svidjelo na prvom fakultetu, piše MojFaks.

Je li problem u profesoru? U fakultetu? Ili možda u vama? Porazgovarajte s roditeljima o tome šta vam se ne sviđa na fakultetu i šta vam stvara stres. Možda je u pitanju samo prolazna kriza jer ne možete izdržati naporno učenje ili padanje ispita, a možda ste stvarno uvidjeli da taj faks nije za vas.

Advertisements

Drugi fakultet i namjere

Dajte vašim roditeljima do znanja da ovaj put imate ozbiljne namjere i da ćete se stvarno potruditi oko fakulteta. Objasnite im da biste upisali fakultet koji vas zanima i zbog kojeg biste imali veću motivaciju za učenje. Ukažite im na to da je jedna izgubljena godina ništa naspram tri godine potrošene na pogrešan fakultet ili 20 godina na lošem poslu.

Donosimo različita iskustva studenata

Kada sam se prebacila na drugi fakultet, roditelji su me podržali jer su znali da je to fakultet koji sam oduvijek željela upisati. Malo su se bojali da mi ne bude teško jer sam morala polagati razliku predmeta, ali kada sam na kraju sve položila, bili su sretni i motivirali me za dalje. Puno mi je značila podrška roditelja i prijatelja jer mi nije bilo lako prebaciti se i krenuti u drugom smjeru, ali sve je kasnije došlo na svoje i sada sam sretna što sam donijela tu odluku, govori Ivana.

Odmah nakon zimskog semestra sam rekla roditeljima da nemam volju studirati na tom faksu i da bih htjela nešto što mi je zanimljivije. Nisu baš bili oduševljeni jer sam izgubila godinu dana u kojoj su izdvojili gotovo 30 000 kuna za troškove, ali htjeli su da završim fakultet, prisjetila se Maja.

Ja svojima nisam rekla da ću se prebaciti na drugi fakultet nego sam ih pitala za savjet kada sam razmišljala koji diplomski studij upisati. Bila sam malo u brizi jer sam već produžila studij za godinu dana, a ako se prebacim na drugi faks, moguće je da ću ga još produžiti. Sve u svemu, uz njihovu pomoć i savjete bliskih osoba, odlučila sam upisati drugi diplomski studij jer je to nešto što me zanima i u čemu bih bila bolja. Moji roditelji su me poduprli u tome, kaže je Petra.