Ove tri tehnike pobjeđuju odugovlačenje kod studenata

Savjeti za izbjegavanje odugovlačenja...


bored 1630223188

– Imam gomilu zadataka za obaviti, ali hej, izgleda da mi je kamera puna. Brzo ću ju očistiti i odmah ću se početi baviti svojim zadacima. Rok je sutra ujutro, a sada je 21h – najbolje je vrijeme za početak rada na mom projektu! O Bože, kako to da moram predati svoj esej u dva dana, a nisam ga ni počeo istraživati?”

Zvuči poznato? Onda znate više od bilo koga kakav je osjećaj biti odlagač.

Razlozi za odugovlačenje

Najbolji način rješavanja problema je pronaći odakle dolazi. Evo najčešćih uzroka odugovlačenja s kojima se studenti mogu suočiti:

  • zauzet raspored;
  • nema motivacije za ulaganje napora;
  • strah od neuspjeha;
  • nema jasne ideje odakle početi;
  • loše organizacione sposobnosti itd, prenosi YOUniversity.TV.

Prepoznavanje veze između vašeg unutrašnjeg stanja i posljedica pomoći će vam da krenete naprijed, tražite rješenje i prevladate izazove.

Savjeti za izbjegavanje odugovlačenja

1. Rasteretite svoj raspored

Koliko god ironično bilo, ali veliko opterećenje učenjem može utjecati na vašu spremnost za studiranje, što rezultira lošim akademskim uspjehom. Kako se to događa? Fakultetski zadaci imaju tendenciju da vas preplave, odvraćajući vas od nastojanja. Koja je svrha premaranje ako ipak ne uspijete?

U ovom slučaju nema štete tražiti pomoć. Stručnjaci iz najbolje službe za pisanje eseja odradit će svoj posao, a vi možete odvojiti malo dodatnog vremena za ugodnije aktivnosti i shvatiti da se svjetlo nalazi na kraju tunela. Ovdje se radi o tome da svoje zadatke ne prepuštate samo nekome drugome kako biste još više odugovlačili. Ako problem leži u rasporedu, istovar će vas motivisati, a ne potaknuti da se utopite u odlaganju. Ali ako je tako, potražite druge razloge.

2. Pronađite svoj izvor motivacije

Ako se radi o gubitku ili nemanju motivacije za učenje, potrebno je poduzeti neke druge mjere. Raditi nešto s bolom i mukom nije samo neefukasno, već može biti i štetno za vaše unutrašnje stanje. U slučaju nedostatka motivacije, morate razumjeti jednu stvar: sve je u vašem stavu.

Stav je ključ vašeg osjećaja i načina izvođenja. Nemojte ga miješati s laganjem i uvjeravanjem sebe da ste potpuno zadovoljni i da jednostavno morate više raditi. Ovaj pristup će dovesti do potpunog sagorijevanja (eng. burn-out). Alternativno, možete se usredotočiti na stvari koje vam se sviđaju tokom vašeg učenja i postaviti jasne ciljeve onoga što očekujete od pohađanja nastave. Razumijevanje vaših ciljeva dat će novo značenje vašim aktivnostima i nadahnuti vas da napredujete.

Uzmite u obzir i:

  • gledanje motivacionih video zapisa, kao što su TED govori i čitanje postova/članaka (u redu za početak);
  • praćenje ljudi koje smatrate uspješnima na način na koji želite poboljšati (primjeri iz stvarnog života umanjit će strah od neuspjeha);
  • praćenje svog napretka (ovo je vjerovatno najbolji način da zadržite motivaciju jer na svijetu nema boljeg primjera).

Zapamtite: planine možete pomicati kad se osjećate motivisano, ali motivacija nije trajno gorivo. Kad motivacija dosegne granicu, disciplina će vas pokrenuti. Zato provjerite imate li ovaj prijelaz motivacije i discipline.

3. Naučite biti organizirani

U redu, smislili smo šta ćemo s prepunim rasporedom, nedostatkom motivacije i strahom od neuspjeha. Sada je vrijeme da poboljšate svoje organizacijske sposobnosti.

Koje asocijacije imate s riječju “organizirano”? Dobar menadžer vremena? Neko sa jasnim planom akcije? Spojimo ove asocijacije u rješenje. Da ne biste pali u plamen, morate naučiti kako organizirati svoje zadatke i odlučiti koliko ćete vremena posvetiti svakom od njih.

Planiranje zadataka unaprijed i kreiranje radnog rasporeda učinit će ogromnu razliku između dobrih i najboljih ocjena. Loša organizacija ne samo da vas usporava u vašim postupcima, već i u učenju jer možete pokušati raditi više zadataka umjesto da postupno ispunjavate stvari.

Za bolju produktivnost i nesmetan tok posla, zaboravite na preskakanje između zadataka. Ako brinete o kvaliteti svog rada, obavljanje više zadataka bit će loša opcija jer preopterećuje vaš mozak i razbija vašu koncentraciju. Bolje je da se bavite jednim zadatkom odjednom, fokusirajući najveću pažnju na njegovo izvršavanje. Ova strategija će vam pomoći da uštedite vrijeme i poboljšate svoje performanse.

Nema mjesta odugovlačenju ako ste izgradili jasan plan koji uključuje i učenje i aktivnosti u slobodno vrijeme. Nema ništa dobro u odgađanju, čak i ako šteta od toga nije uočljiva na početku. Ako ste pročitali ovaj članak – na pravom ste putu. Shvatite zbog čega želite odgoditi važne zadatke i odaberite pravu tehniku ​​za borbu protiv odugovlačenja.