Ove godine pratite veliki Sarajevo International Guitar Fest od kuće

Sarajevo International Guitar Festival, koji je misiju njegovanja umjetnosti klasične gitare počeo 2011. godine, svoje deveto po redu izdanje prezentovat će u online formi.


Kako su saopštili, uslijed novonastalih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, Festival će vrata široj javnosti otvoriti putem digitalnih sadržaja koji će poklonicima gitarističke umjetnosti omogućiti da vrhunskim umjetničkim doživljajima pristupe iz udobnosti svoga doma.

Advertisements

Premda Festival neće, kako su naveli, značajnije mijenjati svoj koncept, te će i ovaj put ponuditi raznovrstan koncept sačinjen od internacionalnog takmičenja u no-age kategoriji, koncerata i masterclass radionica, direkcija je odlučila prilagoditi format trenutnim potrebama i interesu javnosti.

U vrijeme kada je kulturno-umjetnička scena, kako su istakli, u potpunosti ruinirana dešavanjima uzrokovanim pandemijom, Festival će nastojati osvježiti muzički život s pet online koncerata mladih EuroStrings Artista koji će se organizovati tokom novembra i decembra.

Umjetnici koji će se predstaviti sarajevskoj javnosti u okviru 9. Sarajevo International Guitar Festivala su: Carlo Curatolo (Italija), Maja Kralj (Slovenija), Pablo Menéndez (Španija), Pavel Ralev (Bugarska) i Zsombor Sidooa (Mađarska).

Edukativni segment, jednako bitan dio Festivala, neće izostati niti ovaj put, a njegov zaštitni znak bit će crnogorski gitarista svjetske reputacije Goran Krivokapić.

Krivokapić će svoje dugogodišnje umjetničko umijeće, oblikovano na svjetskim koncertnim podijima, podijeliti sa talentovanim EuroStrings umjetnicima, a sve s ciljem ukazivanja na važnost kvalitetne muzičke edukacije i prenošenja znanja na mlade, perspektivne naraštaje, prenosi Klix.ba.

Sve festivalske događaje moći ćete pratiti putem zvanične Facebook stranice – Sarajevo International Guitar Festival, saopštili su organizatori.