Jednominutne navike uz koje ćete se osjećati bolje, zdravije, poletnije i sretnije

Ove jednostavne male navike će vam transformisati svakodnevno raspoloženje.


To do list, organize plans, projects, checklist, Productivity Works. Woman writing to do list. Close
Ilustracija: Envato

Upravo razina samokontrole i briga o vlastitom mentalnom i fizičkom zdravlju, autosugestivno će djelovati da se osjećate pozitivno i dovoljno energično za podnijeti sve izazove koji se nađu pred vama, jer svaki vid letargičnosti vodi nas u negativu.

Na zvuk jutarnjeg alarma ustanite odmah 

Ne dozvolite da vas “još samo jedna sekunda” prevari. Na zvuk alarma otvorite oči, jednu minutu izdvojite za istezanje i pokrenite se. I sami znate da odugovlačenje ne donosi nikakvu korist. Upravo ovom čvrstom odlukom ćete ustati odmah i upisati si plus odmah na početku dana, piše bonjour.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Pospremite krevet 

Dok ste još pored kreveta, razbuđujete se i zijevate, u nekoliko poteza zategnite krevet i dobit ćete dojam da ste već od ranog jutra produktivni i puni elana.

U hodu kroz kuću ili stan obavite još barem dvije spontane radnje. Dok iz jedne prostorije prelazite u drugu, sigurni smo da ćete uočiti neki predmet kojemu mjestu nije tu. Odložite ga na odgovarajuće i tako vam se neće gomilati nepotrebne obveze i oduzimati dragocjeno vrijeme za naknadno pospremanje.

U jednom gutljaju popijte zdravi napitak za bolji imunitet 

Bez obzira da li je trenutno zimsko doba koje uvijek traži zdraviju ishranu i jačanje imuniteta ili je stiglo proljeće koje sa sobom donosi alergije i nezaobilazni umor, nabavite ili sami spravite zdravi napitak za jačanje krvne slike i imuniteta koji će vam dati dodatnu energiju i osjećaj da brinete o vlastitom zdravlju.

To može biti pripravak na bazi citrusa, zelenog povrća ili mješavina, nutritivno bogatih sastojaka.

Prilikom izlaska iz kuće provjerite sadržaj vaše torbe 

Ništa vas ne košta kratki pogled i pregled sadržaja torbe koju danas nosite. Nadoknadite maramice, olovke, vodu i provjerite da li su svi ključevi na broju.

Sigurno ne volite osjećaj kada na pola puta shvatite da ste nešto zaboravili.

Tokom dana povremeno se istegnite na stolici 

Vaša leđa i kosti ovim će činom biti posebno zahvalni.

Na jedan minut se naslonite i rukama prema gore istegnite kako biste na kratko vratili vitalnost zglobovima i udovima.

Bacite pogled na to do listu i prekrižite odrađeno 

Lijep je osjećaj kada odradite neki zadatak i prekrižite ga ili obojite kao završen. Na taj način ćete imati kontrolu nad vremenom za ostatak radnog dana i zadržati potrebnu motivaciju.