Istraživanje tvrdi: Obavijesti na mobitelu uništavaju vam koncentraciju

Ispitanici su napravili triput više grešaka nakon što bi ih u radu ometali njihovi mobiteli. Nivo ometanja bio je gotovo isti kao da su sasvim prekinuli s radom.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Svi koji koriste smartphone za primanje obavijesti znaju kako dobivanje e-mailova, poruka i drugih obavijesti zna postati naporno i zamorno. Ponekad nismo ni svjesni koliko ‘agresivne’ ove obavijesti mogu biti.

Advertisements

Sudeći prema novom istraživanju čini se da bi situacija mogla biti i znatno ozbiljnija, te opasnija za sve ovisnike o push servisima – dobivanju trenutnih obavijesti. Obavijesti s mobitela uništavaju fokus, čak ako korisnik niti ne primi smartphone kako bi provjerio informaciju ili odgovorio na poruku, tvrdi nova studija.

Problem je što obavijest razbija koncentraciju, bez obzira da li osoba učini neku radnju nakon primitka. Ako čujete zvuk koji označava da ste dobili poruku, vrlo je vjerovatno da ćete se zapitati od koga je poruka, šta sadrži, te trebate li uzvratiti odgovorom. Sve to razmišljanje počinje vas preokupirati i udaljava vas od zadataka kojim ste se bavili.

Advertisements

– Bez obzira što su notifikacije obično vrlo kratke u svom trajanju, one mogu izazvati razmišljanje koje će vas ometati. To se redovno odrazi u opadanju efikasnosti obavljanja posla. Ako zadatak zahtijeva vašu pažnju, obavijesti sa pametnog telefona će ozbiljno narušiti vaše performanse čak i ako pritom ne posegnete za mobitelom, ističu autori istraživanja Cary Stothart, Ainsley Mitchum i Courtney Yehnert.

Grupa ispitanika u njihovom istraživanju je napravila triput više grešaka nakon što bi ih u radu ometali njihovi mobiteli. Nivo ometanja bio je gotovo ista kao da su sasvim prekinuli s radom, te se javili na poziv ili odgovorili na tekstualnu poruku. To pokazuje da nije dovoljno ne javiti se na zvukove s mobitela ili ih pokušati ignorisati. Ako želite sačuvati svoju koncentraciju jedino je rješenje – potpuno stišati ili ugasiti smartphone.

(Express.hr)