Ispitni rokovi su sve bliže, a mi vam donosimo nekoliko savjeta za lakše učenje

Kako uz manje napora položiti ispit? Kako i na koji način učiti brže, lakše i produktivnije? Ispiti se bliže, a vi još niste počeli s adekvatnim spremanjem gradiva?! Uz malo napora i truda, te naše savijete vaše ispite riješit ćete bez problema, jer se rad i trud na kraju uvijek isplate.


img knjiga

U životu provodimo mnogo sati tokom učenja i vježbanja, pa bi to učenje trebali pretvoriti u zabavu. Mnogi od nas se nakon nekoliko stranica knjige predaju, obeshrabruju se, sami sebe demorališu uz riječi “ovo nije za mene“, ali naprotiv sebe trebate potaknuti te pronaći način i inspiraciju kako da svoje učenje pretvorite u igru.

Pravite pauze tokom učenja

Prvi način dobrog i produktivnijeg učenja jeste da pravite pauze. Nakon nekoliko stranica, pasusa ili poglavlja nagradite sebe nekom čokoladom ili pićem koje volite, jer ugljikohidrati povećavaju i zadržavaju našu koncentraciju. Pažnja prosječnog studenta traje 40 do 45 minuta poslije toga studenti postaju manje produktivniji. Dakle tokom učenja bolje je praviti više pauzi kako bi postigli veći kapacitet.

Koncentrišite se na ono što radite

Drugi savjet jeste aktivno učenje, probudite svoju radoznalost. Učenju pristupajte otvorenog uma, svaku definiciju pokušajte pojednostaviti. Ako samo nešto pročitate i pređete preko toga, to nije toliko produktivno.

Da bi lakše nešto zapamtili najbolja metoda je da to pročitate, zapišete i ponovite. Nakon što to uradite zasigurno to što ste zapisali će ostati u vašoj memoriji. Tokom predavanja zapisujte bilješke, ako vam je nešto nejasno slobodno pitajte profesora, nemojte da vam bude  neprijatno, zasigurno još neko u amfiteatru nije to shvatio jer se prvi put svi sreću s tim, ali nemaju hrabrosti da pitaju profesora, ali vi to slobodno učinite!

Nagradite se nakon učenja

Treći savjet jeste da sami sebe nagradite. Nakon svakog učenja poklonite sebi malo pažnje, ono što vas opušta i podiže vaše raspoloženje, izlazak s prijateljima, pojedite nešto slatko, jer će to vremenom pojačati vašu motivaciju i volju ka učenju.

Napravite pravo okruženje

Napravite okruženje koje će vas “podržavati”. Isključite svoj telefon, laptop, kompjuter na kraju krajeva Wi-Fi jer neće biti ništa u vašoj blizini da vam odvlači koncentraciju i maksimalno ćete se koncentrirati na učenje.

Budite sigurni u sebe

Još jedan od načina jeste ohrabrenje samog sebe. To jeste sami sebi govorite položit ću ja to, šta je ovo za mene, jer rad i trud se na kraju uvijek isplate!

Povećajte svoju fizičku aktivnost

Budite fizički aktivni, jer fizička vježba je dobra za tijelo, ali i za um također. Ona će vam pojačati volju za učenjem, ali poboljšati koncentraciju i kreativnost.

Teorija Richarda Feynmana, američkog fizičara i njegove ideje za lakše i produktivnije učenje:

Pročitajte nekoliko puta tekst i pokušajte ga reproducirati. Zamislite da tu lekciju,tekst ili pasus prepričavate nekoj osobi koja je mnogo mlađa od Vas i koja se nikada nije susrela s tim pojmovima, te ako uspijete da uradite to, da pojednostavite na lakši način i da bude razumljivo i drugima oko vas, vi ste uspjeli u tom pokušaju i taj tekst ili pasus je već memorisan.

Nadamo se da će ovi savjeti biti od koristi studentima i da ćete sve svoje ispite riješiti u roku.

(Nidal Čaušević / STUDOMAT.ba)