Studiranje i posao: Idu li zajedno?

Najčešće se mlade osobe odlučuju ili da studiraju ili da rade, međutim postavlja se pitanje da li je izvodivo studirati i raditi u isto vrijeme? Često se susrećemo s pojavom da mladi ljudi, nakon što pronađu posao, prestaju sa studiranjem. Mora li to baš biti tako?


work 1541686924

Teško je odgovoriti na pitanje da li studiranje i posao mogu zajedno, jer je prije svega potrebno uzeti u obzir individualne mogućnosti svakog pojedinca, a nakon toga uzeti u obzir izbor fakulteta. Neki fakulteti zahtijevaju svakodnevno prisustvo, vježbe, te mnoge druge aktivnosti, u kojima prođe cijeli dan. I tu je zaista teško uskladiti studiranje i posao.

S druge strane imamo fakultete koje student može pohađati vanredno ili na principu DL-a (distance learning), te je u takvim slučajevima moguće uskladiti studiranje i posao.

Najčešće vanredni studij i DL zahtijevaju od studenata prisustvo nastavi vikendima ili poslije 16 sati, te je tako studentu često omogućeno da stigne obaveze na fakultetu, a i na poslu.

work 1541686948

Primjer sam gdje studiranje i posao idu zajedno. Moram vam priznati da je nekad teško stići sve u isto vrijeme, međutim, izvodivo je. I savjetujem svakom studentu, ako se zaposli, pa razmišlja da li nastaviti studiranje ili ne, a ako fakultet na kojem studira dozvoljava mogućnost vanrednog studija, da ne prekida studiranje.

Ima puno istine u onom da smo efikasniji što imamo više obaveza. Pa tako i naučnici otkrivaju da osobe sa više obaveza vjerovatno bolje i efikasnije obavljaju svoje zadatke. Sve je moguće, jedina ograničenja su ona u vama.

(Albina Kriještorac / STUDOMAT.ba)