Najvrijedniji smo ujutro: Znate li šta je pravilo “50 u 90”?

Pravilo “50 u 90” i odbacivanje liste obaveza – ključni su aspekti u postizanju produktivnosti, tvrde poslovni treneri. Za najveći broj ljudi, produktivnost je najveća ujutru. Zato su stručnjaci došli do pravila da se najtežih 50 odsto obaveza obavi u prvih 90 minuta.


morning 1541351419

Ljudi obično rade suprotno, mrzi ih da se odmah bace na najveći zalogaj, pa rade sve oko njega, a kad konačno dođu do najtežeg dijela, shvate da više nemaju snage. Nije slučajno izmjereno 90 minuta jer je dokazano da pažnja posustaje nakon intervala od sat i po do dva, pišu Novosti.

Da biste primijenili ovo pravilo, ne treba da dozvolite da vam bilo šta odvuče pažnju, ni najmanji pogled na telefon, mejl, ćaskanje sa kolegom koji je upravo ušao u kancelariju. Kad znamo da smo već odradili najveći i najteži dio posla, popodne ćemo biti opušteniji, pa samim tim i produktivniji.

Drugi put do povećanja produktivnosti vodi preko eliminisanja liste obaveza koja je, kažu stručnjaci, zapravo još jedan od faktora koji nam odvlači pažnju. Ne treba nam stalni podsjetnik na sve što nismo uradili. To ipak ne znači da nemamo nikakvu listu. Samo umjesto spiska dnevnih obaveza, treba da se fokusiramo na dugoročne planove i ciljeve. Umjesto dnevnog plana, valja osmisliti nedeljni. Bolje da lista bude mala, bićete zadovoljniji ako sve sa spiska završite, pa u toku nedelje možete dodati još stavki, umjesto da krenete preambiciozno, pa da postanete nervozni kad shvatite da ste se precijenili i da ne ide sve po planu.

(STUDOMAT.ba)