Idealne za svakog studente: Kućne biljke koje pročišćavaju zrak i donose pozitivnu energiju u stan

Iskoristi ove biljke, ne samo za uljepšavanje svog životnog ili radnog prostora, već i za bolji kvalitet vazduha u svom okruženju.


House plants
Ilustracija: Envato

Otrovi kao što su prašina i hemikalije iz proizvoda za čišćenje ostaju u vazduhu, a to nikako nije poželjno za tvoje zdravlje.

Aloe Vera

Prvenstveno poznata zbog benefita za zdravlje, ova biljka nudi mnogo više. Poznata takođe kao “bomba kiseonika”, zbog svoje sposobnosti da poveća nivo kiseonika u tvom domu. Takođe je u stanju da apsorbuje više ugljen dikosida, ugljen monoksida i formaldehida od većine biljaka. Budući da je tropska biljka, potrebno joj je dosta svjetla. Poznata je kao biljka debelih listova, koja zadržava vodu, te je ne treba prečesto zalijevati, prenosi ultra.ba.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Spatifilium

Ova biljka ne samo da izgleda lijepo i elegantno, već je i odlična kada želiš da oslobodiš vazduh od otrova, kao što su formaldehid i benzen. Tako da ne čudi, da se našla na vrhu NASA-ine liste najboljih biljaka za pročišćavanje vazduha. Sve što joj treba da preživi je zalijevanje jednom sedmično i da ne bude direktno izložena suncu.

Pauk biljka

Ovu biljku ćeš veoma četo pronaći u većini domova, jer zapravo odlično napreduje na indirektnom sunčevom svjetlu. Takođe je u stanju da efektivno filtrira otrove iz prostorije, veličine 200 kvadratnih metra, i to otrove kao što su: benzen, formaldehid, stiren i ugljen monoksid. Bonus je što se veoma lako održava i brzo napreduje.

Bršljan

Bršljan je u stanju da eliminiše 60% otrova i 58% čestica izmeta iz vazduha, u roku od 6 sati. Dnevno mu je potrebno 4 sata direktne sunčeve svjetlosti, tako da je najbolje da bude u blizini prozora.

Hrizantema

Osim što eliminišu benzen, takođe su u stanju da za 24 sata eliminišu 90% formaldehida iz vazduha. Hrizanteme su mnogo više od lijepe biljke u saksiji. Smjesti ih blizu prozora sa direktnim sunčevim svjetlom, kako bi se pupoljci otvorili i dobili potpuni efekat čistača vazduha.

Zlatni puzavac

Neuništiva biljka, koju je lako održavati i koja je veoma izdržljiva. Jedna je od najboljih za pročišćavanje vazduha, jer nevjerovatno smanjuje količinu benzena i trihloroetilena. Potrebno mu je indirektno i jako svjetlo, kako bi odlično napredovao.

NASA kaže, da svako domaćinstvo treba da ima između 15 i 18 ovih biljaka, na prostoru od 500 kvadratnih metara i da obavezno držimo bar jednu u spavaćoj sobi. Ne samo da će uljepšati životni prostor, već će i unaprijediti kvalitet života u zatvorenom prostoru.