Studenti traže 30% ‘covid-popusta’ na školarine: Godišnja školarina niža, ali pod kojim uslovom?

Studenti se suočavaju s nepovoljnom odlukom kojom mogu dobiti popust na školarinu, ali uz više mjesečne rate kredita.


Young student studying with tutor in library. University students sitting together reading books
Ilustracija: Envato

Studenti u Engleskoj predlažu novi model plaćanja školarine. Naime, iako bi ostvarili jednokratni popust na školarinu u iznosu od 2700 funti plaćali bi veće mjesečne rate kredita koji su morali podići kako bi platili studij. Ovaj ustupak trebao bi kompenzirati poteškoće s kojima su se susreli tijekom studiranja u pandemijskim uvjetima.

“Fiskalno neutralno rješnje”

Skupina studenata koju predvode udruge s London School of Economics (LSE) i Univerziteta u Sheffieldu pisala je ministru obrazovanja, Gavinu Williamsonu te Michelle Donelan s prijedlogom da vlada finansira popust od 30% na ovogodišnju školarinu, ali uz podizanje kamate s 3% na 6.2%, što znači da bi samo studenti s najvišim primanjima mogli vratiti zajam, piše theguardian.com a prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Tražimo promptnu finansijsku pravdu za sve univerzitetske studente pogođene COVIDOM. U idealnom svijetu, obrazovanje bi trebalo biti besplatno, no, u godini u kojoj studenti zahtijevaju kompenzacije školarina, osmislili smo fiskalno neutralno rješenje kojim se, jednokratnom isplatom, pomaže studentima, piše u njihovom apelu vladi.

Nakon 30 godina krediti se ‘brišu’

Predstavnici studenata, koji svi dolaze sa univerziteta Russell grupacije, svoje su kalkulacije pripremili u suradnji s konzultantima s LSE-a. Kalkulacijom se predlaže povećanje mjesečne rate kredita za školarinu što znači da bi 1 milijardu funti od 30%-tnog sniženja platili diplomci s najvećom mjesečnom zaradom (jer se pozajmice otpisuju nakon 30 godina), umjesto poreznih obveznika ili pak diplomaca s niskim primanjima koji uglavnom kredit otplaćuju kroz puno dulji period.

Prosječni student na diplomskom studiju platio bi 6,500 funti tokom života, dok bi oni koji zarađuju najviše platili čak 29,800 funti više.

Pandemijski uvjeti većinu su studenata okovali uz računala u obiteljskim domovima s obzirom da su se kampusi zatvorili krajem jeseni pa sve do 17. svibnja. Zbog toga su propustili predavanja uživo, nisu imali pristupa knjižnicama i čitaonicama, društvenim i vannastavnim aktivnostima. Mnogi su se osjećali frustrirano što nisu mogli ući u svoje sobe u domovima ili pak stanove koje su uredno plaćali.

Univerzitetu su se tokom ljeta 2020. pogrešno postavila prema svemu. Bili su prezahtjevni u očekivanjima od studenata, što je doprinijelo nerealističnim očekivanjima od toga kako bi ova akademska godina trebala proći. Ovo je dovelo do situcije u kojoj su studenti ljuti što i dalje plaćaju visoke cijene školarina za svoje obrazovanje!, izjavio je David Gordon, tajnik udruge studenata sa LSE-a.

Gordon kaže da je ovaj model refundiranja pokušaj da se na konstruktivan način s vladom otvori tema kompenzacije nakon što su iscrpili sve druge mogućnosti i institucije kojima su se obratili.

Pismo prijedloga reprogramiranja studentskih kredita potpisalo je 17 studentskih udruga brojnih engleskih univerziteta, a podršku su im izrazili i kolege iz Škotske i Irske.

Iz Ureda za studente izjavili su da će pratiti razvoj događanja te da bi univerziteti treba biti otvorena prema studentskim potrebama i očekivanjima.