IAESTE Sarajevo: Konkurs za plaćenu stručnu praksu u inostranstvu za 2015.

Udruženje za međunarodnu razmjenu studenata radi stručne prakse - IAESTE BIH LC Sarajevo je počeo sa realizacijom projekta razmjene studenata radi stručne prakse u 2015. godini. Na konkurs se mogu prijaviti studenti prirodnih i tehničkih fakulteta te studenti stranih jezika i ekonomije.


IAESTE BiH

Udruženje za međunarodnu razmjenu studenata radi stručne prakse – IAESTE BIH LC Sarajevo je počeo sa realizacijom projekta razmjene studenata radi stručne prakse u 2015. godini. Na konkurs se mogu prijaviti studenti prirodnih i tehničkih fakulteta te studenti stranih jezika i ekonomije.

Prijave za konkurs su otvorene od 1.12. do 15.12.2014. godine. Kako bi se prijavili na konkurs potrebno je popuniti obrazac koji možete naći na stranici www.iaeste-sa.org, te dostaviti originalni prepis ocjena svih položenih ispita i potvrdu o redovnom studiranju na portirnicu Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu svakim radnim danom od 8 do 18 sati.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Nakon zatvaranja konkursa prijavljeni studenti će biti obaviješteni o datumu i mjestu održavanja testiranja engleskog jezika. Rezultati ovog testiranja uz prijavnicu služe za rangiranje studenata po prioritetu za prijavljene prakse. Naknadno će biti objavljen i period održavanja prezentacije na kojoj će studenti imati priliku upoznati se sa ponuđenim praksama u inostranstvu, financijskim aspektima te čuti iskustva iz prve ruke od dosadašnjih IAESTE praktikanata.

IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience) je najveća svjetska organizacija za razmjenu studenata sa fakulteta tehničkih i prirodnih nauka. Osnovana je 1948. godine na Imperial College-u u Londonu i do danas je omogućila da više od 300.000 studenata iz 83 zemlje, u kojima postoje lokalni IAESTE komiteti, stekne praktično iskustvo iz struke u inostranstvu. Ured IAESTE-a u Bosni i Hercegovini je započeo sa radom davne 1952. godine. Nakon pauze od nekoliko godina, ured ponovo počinje sa radom 2000. godine, dok je lokalni ured u Sarajevu osnovan 2005. godine.

Zahvaljujući napornom radu članova udruženja, do sada je preko 70 studenata Univerziteta u Sarajevu, odnosno, Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, dobilo mogućnost obavljanja prakse i unapređenja stručnih vještina ali i mogućnost stvaranja novih kontakata te upoznavanja sa ljepotama zemalja poput Makedonije, Malte, Poljske, Njemačke, Španije, Holandije, Turske, Argentine, Irana, Brazila, Katara, Austrije, Argentine, te mnogih drugih članica IAESTE-a u svijetu. I ove godine studenti će imati priliku obaviti praksu u jednoj od 86 država koje učestvuju u razmjeni.

Svi zainteresovani koji žele investirati u svoju budućnost, upoznati nove kulture i običaje i usavršiti svoja znanja i vještine putem IAESTE stručnih praksi formular za aplikaciju na konkurs mogu pronaći na www.iaeste-sa.org gdje su dostupne i sve dodatne informacije o konkursu. Sva dodatna pitanja se mogu uputiti na Facebook stranicu ili na e-mail adresu: info@iaeste-sa.org.

(STUDOMAT.ba)