Ekipa Mašinskog fakulteta iz Zenice pobjednik YEP/IEEE Innovation Hackathona Sarajevo

Ekipa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici pobjednik je YEP/IEEE Innovation Hackathona Sarajevo 2016. godine sa inovacijom u oblasti obrazovanja – "PiProjector".


Foto: AVAZ
Foto: AVAZ

Studenti Mašinskog fakulteta UNZE, Harun Hrustić, Armin Bošnjak, Kenan Beganović, Ajla Divoš, Anida Ibrahimagić, Lejla Međić, Nizama Perenda i Ramiz Mujčinović ponudili su rješenje koje je devetočlani žiri ocijenio najboljom i najperspektivnijom inovacijom u konkurenciji 13 timova sa sedam elektrotehničkih, IT, mašinskih i ekonomskih fakulteta iz čitave BiH.

Žiri su činili stručnjaci iz Australije, Kanade, USA, Velike Britanije i BiH, a pobjednički tim radio je uz podršku mentora mr.sc. Denisa Spahića, Višeg asistenta i koordinatora iDEALab centra Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Kako pojašnjavaju, radi se o uređaju koji je namijenjen učionicama koje posjeduju projektor, a nemaju laptop ili računar sa kojeg bi se upravljalo prezentacijama.

– Dodatno, PiPro posjeduje i kamera projektor koji omogućava korisnicima ovog uređaja da rukopis ili crtež sa papira prenesu na platno u realnom vremenu. PiPro je baziran na Raspberry Pi mikro računaru, a posjeduje i 7” ekran na dodir, Raspberry Pi kameru, WiFi tastaturu sa touchpad-om te autonomnu bateriju od 15600 mAh, pojašnjavaju pobjednici.

Dodaju da je kompletno kućište izrađeno tehnologijom 3D printanja, a kako je osvojena nagrada potvrda uloženog truda ali i podstrek za dalji rad i usavršavanje.

(AVAZ)