Posao freelancera vam nikad nije bio bliži

Koliko ste puta do sada čuli za freelancere ili da je neko iz Vašeg okruženja freelancer?


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Vjerovatno je to pojam s kojim se susrećete svakodnevno, ali mu ne pridajete značaj. A možda biste trebali. Freelancer je termin koji se odnosi na osobu koja je samozaposlena i čiji rad nije direktno vezan ni za jednog poslodavca. Takva osoba izvršava zadatke ili upravlja projektima za neku kompaniju ili instituciju.

Ako ste pak jedan od onih koji razmišlja kako postati freelancer, mi Vam donosimo nekoliko prijedloga.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kako biste uspješno poslovali, morate da imate šta da ponudite kompanijama i treba da znate kako da postanete što bolji. Jedan od alata može da bude i Vaš lični websajt ili Linkedin profil.

Postati freelancer je jednostavno, registracija na dostupnim servisima je brza, a plaćanje je moguće putem Paypala. Od alata Vam za početak treba kompjuter ili laptop i, naravno, morate biti konektovani na internet. Daljnji alati ovise o onome što radite, a uglavnom su vezani za razna softver rješenja.

Prema Business Insideru, u 2015. godini poslodavci su potrošili preko 930 miliona dolara na najam freelancera. Trend angažovanja freelancera u svijetu svake godine sve više raste, što je i logično imajući u vidu fleksibilnost angažovanja radne snage koja je dostupna poslodavcima.

U nastavku pogledajte 4 stranice na kojima možete zaraditi…