Državni ili privatni fakultet?

Dilema s kojom se susreće veliki broj budućih studenata i vječita tema na raspravama "koji je fakultet bolji?". I studenti državnog i studenti privatnog imaju svoje argumente, a koji su fakulteti bolji, sve zavisi od toga kako želite da doživljavate svoje studiranje.


fakulteteteteeteetet

Piše: Amra Salihćehajić

Advertisements

Studentica sam privatnog fakulteta i često sam se susretala sa predrasudama kako je moj fakultet daleko lakši od državnog. Ipak, i državni i privatni fakulteti imaju svoje prednosti i mane. Tek nakon razgovora sa studentima sa javnih i privatnih fakulteta, odlučila sam se za privatne, a u nastavku navodim i zašto.

  • Manji broj studenata na predavanjima. Mnogo lakše će vam biti ukoliko dijelite prostoriju sa manjim brojem ljudi, jer na taj način će profesor stići da svakom studenti pristupi individualno.
  • “Ne ganjam” profesore za potpise. Nakon završenih ispita, moj indeks je u prostorijama menadžmenta i profesori će ih potpisati.
  • Besplatna putovanja. Menadžment nam plaća putovanja kada su u pitanju seminari, edukacije ili samo predstavljanje fakulteta.
  • Ukoliko ne možete doći na ispitni rok, možete u dogovoru sa profesorom odabrati datum i vrijeme i sami doći na ispit.
  • Stav profesora. Svi profesori vam odgovaraju na e-mail upite u roku od 24 sata i dobijate ocjenu samo na osnovu svog znanja, a ne na osnovu raspoloženja profesora.

Sigurna sam da i na državnim fakultetima imate određene povlastice, ali iz mog iskustva i zapažanja, uslovi rada i organizacija na privatnim fakultetima su bolji.

Advertisements

Period studiranja ostat će mi  u najljepšem sjećanju, a ako ga prođete bez stresa, veće su šanse da ćete nastaviti svoje školovanje u odnosu na studente koji su sa nestrpljenjem čekali završetak svog studiranja.

(Amra Salihćehajić)

Napomena: Članci objavljeni u rubrici “Studentski glas” predstavljaju stavove i mišljenja autora članaka, a ne portala STUDOMAT.ba.