UNSA: Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama

Univerzitet u Sarajevu u okviru Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama organizuje okrugli sto "Upravljanje kvalitetom rada u visokoškolskim bibliotekama“ i Šetnju za biblioteke.


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U petak 8. septembra 2017. godine Univerzitet u Sarajevu organizira Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama kao još jednu od brojnih aktivnosti u okviru projekta ERASMUS+ Capacity Building in Higher Education (CBHE) – „Library Network Support Services (LNSS): Modernising libraries in Western Balkan countries through staff development and reforming library services“.

Advertisements

Okrugli sto „Upravljanje kvalitetom rada u visokoškolskim bibliotekama“ bit će održan u petak 8. septembra 2017. godine sa početkom u 10:00 sati u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Ciljevi okruglog stola:

  • predstavljanje projekta LNSS akademskom osoblju, bibliotekarima, studentima, obrazovnim vlastima, predstavnicima nevladinog sektora i medijima;
  • predstavljanje analize zastupljenosti misije i vizije biblioteka na web stranicama visokoškolskih institucija na Univerzitetu u Sarajevu;
  • analiziranje rezultata samovrednovanja bibliotečkih kompetencija i predlaganje novih sa ciljem poboljšanja korisničkih usluga;
  • ukazivanje na važnost implementacije informacijske pismenosti u podizanju kvaliteta usluga visokoškolskih biblioteka.

Istog dana u 17:00 sati na Vilsonovom šetalištu bit će organizirana „Šetnja za biblioteke“, zajednička aktivnost partnerskih institucija u obilježavanju ovog dana. Šetnja će početi od mosta „Ars Aevi“ prema Pofalićima. Planirano je da učesnici „Šetnje za biblioteke“ ponesu svoju omiljenu knjigu ili knjigu koju žele pročitati.

Advertisements

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama organizira se 8. septembra na Međunarodni dan pismenosti.

Cilj Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama je podsjetiti građanke i građane na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja. Biblioteke (javne, akademske, školske, specijalne), tj. partneri iz Bosne i Hercegovine će 8. septembra 2017. učestvovati u promociji svojih usluga nudeći građanima različite edukativne sadržaje (promocije, večeri poezije, okrugle stolove, izložbe i sl.), te će učestvovati i u Šetnji za biblioteke. Projektom je planirana snažna promocija biblioteka, njihovih bibliotečkih usluga i uopće informacijskih i bibliotečkih nauka. Različiti programski sadržaji bit će održani u skoro 50 biblioteka partnera Univerziteta u Sarajevu iz Sarajeva, Kalesije, Čelića, Zavidovića, Viteza, Busovače, Breze, Maglaja, Travnika, Kladnja, Banovića itd.

Navedene aktivnosti će se prema zadatom vremenskom slijedu odvijati i u Bihaću i Mostaru, gdje su partneri u realizaciji LNSS projekta Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać te Sveučilište u Mostaru, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću UNSA.

(STUDOMAT.ba)