Dodijeljeno 17 stipendija CSF-a iz Kalifornije za maturante iz Hrvatske i BiH

Najveća iseljenička dobrotvorna fondacija za stipendiranje nadarenih studenata u domovini, Hrvatska fondacija za stipendije - CSF (Croatian Scholarship Fund) iz Kalifornije, izabrala je sedamnaest najperspektivnijih ovogodišnjih maturanata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine kojima će dodijeliti višegodišnje univerzitetske stipendije.


Hrvatska fondacija za stipendije CSF Croatian Scholarship Fund

Budući stipendisti su: Erika Cindrić iz Zagreba, Dominik Čubelić iz Velike Gorice, Tamara Čurić iz Gline, Stjepan Horvat iz Kumrovca, Anton Jakovčić iz Poreča, Tomislav Jaković iz Slatine, Marin Markanjević iz Vrhovina, Gabrijel Perkov iz Primoštena, Ana Perkušić iz Omiša, Mislav Petričević iz Đakova, Marija Strgačić iz Zadra, Ana Andačić iz Odžaka, Marija Brbor iz Ljubuškog, Ana Herceg iz Gornjeg Vakufa, Marko Knežević iz Žepča, Luka Markičević iz Lepenice te Marijan Mikolić iz Domaljevca.

Izabrani stipendisti proglašeni su najboljima među dvije stotine prijavljenih koji su ušli u uži odabir, a odbor ove hrvatsko-američke fondacije vodio je računa – ne samo o izvrsnom uspjehu u srednjoj školi već i o uspjesima i angažmanu u izvannastavnim aktivnostima, odabranom studiju te materijalnom statusu njihovih porodica.

Ako upišu željeni studij te zadovolje kvalitetom studiranja, fondacija će ih pratiti tokom cijelog njihovog studija na jednome od hrvatskih univerziteta, a omogućit će im i druge pogodnosti kako bi stasali u vrhunske stručnjake i lidere koji će u budućnosti pomagati svome narodu. Naime, cilj fondacije je, uz materijalnu potporu, pomoći budućim studentima i u njihovom intelektualnom i duhovnom rastu. Na taj način utjecajni američki Hrvati, koji vode fondaciju, žele pomoći razvoju domovine, odnosno stvaranju nove generacije mladih i sposobnih lidera koji će nositi razvoj Hrvatske i Bosne i Hercegovine na različitim područjima djelovanja.

Rad fondacije

Fondacija stipendira nadarene studente u domovini od 1993. i dosad je, zahvaljujući materijalnoj potpori fondacije, diplomiralo više od dvije stotine studenata na različitim fakultetima širom Hrvatske, koji danas rade na univerzitetima, institutima, državnim institucijama ili korporacijama. Oni su u Hrvatskoj okupljeni u udrženju CSF-Hrvatska. Fondaciju finansiraju mnogobrojni američki dobrotvori. Jedan od najvećih je poznati hrvatski vinar Miljenko Mike Grgich. Inače, fondacija je prije dvije godine u Sacramentu i Zagrebu svečano proslavila 25. godišnjicu svoga djelovanja te uživa potporu američkih vlasti (svojevremeno je američki predsjednik Clinton primio hrvatske stipendiste), ali i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je, kao ambasadorica u SAD-u bila redovna gošća dobrotvornih priredbi fondacije.

Više informacija o CSF na: www.croatianscholarship.org

(Večernji.ba)