Diplome sa kojima je skoro nemoguće pronaći posao u BiH

Osobe sa visokom stručnom spremom ponekad godinama traže posao, a sa pojedinim diplomama skoro je nemoguće pronaći posao u BiH.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Čak i u sarajevskoj regiji, kao najvećem tržištu rada, pojedini diplomanti godinama traže posao u struci.

Advertisements

Kako su za portal Fokus.ba istakli iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo (KS) poslodavci u KS najmanje potražuju doktore opšte medicine, doktore stomatologije, diplomirane inžinjere poljoprivrede, diplomirane geografe, inžinjere arhitekture, komunikologe, diplomirane bibliotekare, mašinske inžinjere i diplomirane veterinare.

U KS trenutno na evidencijama nezaposlenih ima i veliki broj ekonomista, ali kako ističu naši sagovornici, oni imaju veće prilike za pronalazak posla od nekih drugih diplomanata.

– Od 1.223 diplomirana ekonomista na našoj evidenciji, pojedini će se brzo zaposliti, a neki teško i nakon dugog perioda čekanja. Više je razloga za to, a naša iskustva govore da su to u prvom redu: godine osobe koja traži posao, znanja i vještina kojim raspolaže, kao i aktivnosti u traženju posla, ističu iz Službe za zapošljavanje KS.

Trenutno je u KS ukupno nezaposleno 68.871 osoba. Od tog broja 8.563 osoba su sa visokom stručnom spremom, a 1404 su magistri.

Kada je riječ o osobama sa srednjom stručnom spremom do posla najteže dolaze likovni tehničari, mašinski tehničari, poljoprivredni tehničari, farmaceutski tehničari, pedijatrijske sestre, mualimi i komercijalni službenici.

Tržište rada izgleda “ne treba“ ni daktilografe, obućare i optičare. Na evidencijama Službe za zapošljavanje KS nalazi se čak 426 daktilografa.

(Fokus.ba)