Devet trikova za lakše korištenje Zoom aplikacije

U vrijeme pandemije virusa COVID-19, kada je fizička distanca postala obaveza, aplikacija Zoom doživjela je ogromnu popularnost. Postala je jedna od najznačajnih aplikacija za sastanke, konferencijske pozive, držanje predavanja i još mnogo toga. Download je besplatan, a aplikacija jednostavna za korištenje i na mobilnom telefonu i na računaru.


Sigurno ste pročitali osnovno uputstvo kako se koristi Zoom, a da li znate koje opcije na Zoomu vam mogu olakšati život i ubrzati rad?

Advertisements

Povežite Google kalendar sa svojim Zoom računom

Da biste pratili sve svoje sastanke i održavali raspored na jednom mjestu, povežite Zoom i Google Calendar. Možete ih povezati tako da se prijavite na svoj Google kalendar, odete u Postavke i odaberete Gett dodaje. Na iskačućoj kartici potražite opciju Zoom for GSuite i potvrdite instalaciju aplikacije. Možete stvoriti događaj u kalendaru i odabrati opciju Uvećaj kao opciju poziva. Za vaš poziv automatski će se generirati ID i lozinka koje možete lako kopirati.

Povežite zum sa Slackom

Zoom i Slack su aplikacije koje koristi najveći broj zaposlenih i zato je odlična opcija za njihovo povezivanje. Na taj način možete ući na sastanak na Zoomu direktno iz Slacka. Potrebno je biti prijavljen na Zoom i Slack putem iste e-pošte. Nakon ulaska u Zoom, pronađite aplikaciju Slack na Zoom Marketplace i instalirajte je. Pronađite korisnije opcije u Postavkama, prenosi portalmladih.com.

Olakšajte si to koristeći opcije iz Općih postavki

U Općim postavkama vašeg Zoom računa imate puno opcija za igranje. Na primjer, možete postaviti podsjetnike za buduće sastanke, kao i uključiti opciju da drugi pozivatelji budu obaviješteni kada uđete na sastanak.

Mogućnost brzog dodavanja sudionika

Ako ste već na sastanku, možete brzo dodati novog učesnika pomoću skraćenice Alt + I. Ovo otvara novu karticu na kojoj možete kopirati pozivnicu i lozinku ili poslati e-poštu.

Snimite sastanke

Advertisements

Ponekad je dobro održati sačuvani sastanak ili predavanje. Snimanje možete lako započeti ili završiti pomoću Alt + R ili Cmd + Shift + R. Ako želite pauzirati snimanje, koristite Alt + P ili Cmd + Shift + P.

Podijelite zaslon i kontrolnu ploču

Brzi način za razdvajanje zaslona i dokumenata je upotreba kratice Alt + S ili Cmd + Shift + S. Možete dijeliti cijeli zaslon, dio zaslona, ​​dopustiti nekome da kontrolira zaslon, kao i dijeliti dokumente direktno s Google diska.

Isključite mikrofon i video

Iako treba pretpostaviti da dok jedan sudionik govori drugi isključuju mikrofon, ponekad to nije tako jednostavno. Da biste izbjegli neželjene smetnje, možete isključiti mikrofon svih sudionika kao domaćin sastanka. To možete učiniti tako što ćete otići na opciju Upravljanje sudionicima i odabrati Isključi sve. Skraćenica za brzo isključivanje audio opcije je Alt + A ili Cmd + Shift + A, a za isključivanje videa Alt + V ili Cmd + Shift + V.

Promijenite pozadinu

Jedna od najzanimljivijih opcija aplikacije Zoom je mogućnost postavljanja slike ili video zapisa kao pozadine. Ovo može biti praktično za one koji imaju video pozive dok rade od kuće. Takođe, mnogi koriste ovu opciju da pokažu svoju kreativnost. U postavkama pronađite opciju Virtual Backround i dodajte fotografije koje želite. Možete koristiti svoje slike ili one preporučene iz aplikacije.

Crtajte i ostavljajte bilješke na ekranu – virtuelno

Aplikacija Zoom ima sjajnu opciju koja omogućava svim sudionicima da ostavljaju bilješke, istaknu tekst ili crtaju na ekranu. Da biste to učinili, pronađite opciju prikaza na vrhu prozora zumiranja, a zatim odaberite Napomena. Pojavit će se popis alata koje možete koristiti i vi odabirete onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Zoom je pogodan za sastanke, za nastavnike koji kroz njega drže predavanja, za kreativne radionice, ali i za virtualne pauze za kafu. Ni fizička udaljenost nije socijalna udaljenost, tako da nam aplikacije poput Zoom pomažu svima da funkcioniramo, učimo i radimo zajedno.