Studentski savjeti: Kako da uz minimalan trud ostvarite maksimalan uspjeh?

Koliko ste puta proveli sedmice, mjesece pripremajući se za ispit, čitajući stotine stranica, štrebajući kasno u noć i na kraju ste pali na ispitu. U takvim trenucima se pitamo kako je to moguće? Uzroci mogu biti brojni, ali postoji nešto što će se u većini slučajeva uvući kao uobičajeni faktor - zamaglili smo se u tom učenju, bili smo previše detaljni, otišli smo predaleko u „širini“, na kraju smo "izgorili".


S druge strane, neke kolege su proveli znatno manje vremena učeći i postigli veći uspjeh. Kako je to moguće? Upoznat ćemo vas s takozvanim pravilom 80/20 ili Paretovim pravilom. Osnovno načelo koje je u osnovi ovog pravila jest da s 20% truda i vremena postižemo 80% rezultata. Ako napravimo samo 20% najvažnijih stvari, postići ćemo 80% uspjeha. Prema ovom pravilu, s puno manje vremena i truda možete postići ne samo iste ili slične rezultate (kao da ste čitav dan učili), već možete postići znatno veći uspjeh samo ako se koncentrirate na najvažnije stvari.

Advertisements

Paretovo načelo u učenju znači da realno 20% aktivnosti učenja donosi 80% uspjeha; 80% ishoda učenja proizlazi iz 20% napora; 80% uspjeha u učenju, postići za samo 20% utrošenog vremena. To ne znači da ćemo, ako provedemo samo 20% svog vremena učeći, položiti sve ispite. Ne, možete uložiti 120% svog vremena ako ništa ne promijenite, ideja je da vam treba samo 20% vremena ako se usredotočite na prave informacije, najvažnija pitanja i tada možete očekivati ​​80% uspjeha. To naravno nije lako, ali vježbom ćete ovo pravilo moći primijeniti ne samo na učenje već i na druge aspekte života, piše studentskizivot.com.

Advertisements

Kako je ovo pravilo nastalo?

Princip 80/20 ime je dobio po Wilfredu F. Paretu (1848.-1923.), Talijanskom inženjeru, ekonomisti i sociologu, koji je provodio istraživanje o raspodjeli nacionalnog bogatstva u Italiji i na temelju svojih istraživanja došao do zaključka da je oko 20% obitelji u Italiji posjeduje 80% kapitala. Kasnije je Dr. Joseph M. Juran u tome je prepoznao univerzalno načelo i primijenio ga u raznim sferama života. Tako da ovo pravilo možemo pronaći i u ovim svakodnevnim primjerima:

  • 20% nadarenih donosi 80% uspjeha tvrtke
  • 20% klijenata donosi 80% prihoda tvrtke
  • 20% riječi čini 80% teksta
  • Nosimo 20% odjeće iz svog ormara 80% vremena

Shvatili ste poentu. U svakom području života, ne samo u učenju, pokušavate otkriti kojih će vam 20% aktivnosti donijeti 80% rezultata. Postavite si manji broj ciljeva, ali stvarnih i vrijednih ciljeva, tako da ovaj princip funkcionira za vas. Princip je jednostavan kad shvatite njegovu suštinu, ne radite puno i nepromišljeno, već radite manje učeći i radeći pametno i na pravim stvarima!

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!