Studentski savjeti: Kako da uz minimalan trud ostvarite maksimalan uspjeh?

Koliko ste puta proveli sedmice, mjesece pripremajući se za ispit, čitajući stotine stranica, štrebajući kasno u noć i na kraju ste pali na ispitu. U takvim trenucima se pitamo kako je to moguće? Uzroci mogu biti brojni, ali postoji nešto što će se u većini slučajeva uvući kao uobičajeni faktor - zamaglili smo se u tom učenju, bili smo previše detaljni, otišli smo predaleko u „širini“, na kraju smo "izgorili".


group of students studying at the table

S druge strane, neke kolege su proveli znatno manje vremena učeći i postigli veći uspjeh. Kako je to moguće? Upoznat ćemo vas s takozvanim pravilom 80/20 ili Paretovim pravilom. Osnovno načelo koje je u osnovi ovog pravila jest da s 20% truda i vremena postižemo 80% rezultata. Ako napravimo samo 20% najvažnijih stvari, postići ćemo 80% uspjeha. Prema ovom pravilu, s puno manje vremena i truda možete postići ne samo iste ili slične rezultate (kao da ste čitav dan učili), već možete postići znatno veći uspjeh samo ako se koncentrirate na najvažnije stvari.

Paretovo načelo u učenju znači da realno 20% aktivnosti učenja donosi 80% uspjeha; 80% ishoda učenja proizlazi iz 20% napora; 80% uspjeha u učenju, postići za samo 20% utrošenog vremena. To ne znači da ćemo, ako provedemo samo 20% svog vremena učeći, položiti sve ispite. Ne, možete uložiti 120% svog vremena ako ništa ne promijenite, ideja je da vam treba samo 20% vremena ako se usredotočite na prave informacije, najvažnija pitanja i tada možete očekivati ​​80% uspjeha. To naravno nije lako, ali vježbom ćete ovo pravilo moći primijeniti ne samo na učenje već i na druge aspekte života.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kako je ovo pravilo nastalo?

Princip 80/20 ime je dobio po Wilfredu F. Paretu (1848.-1923.), Talijanskom inženjeru, ekonomisti i sociologu, koji je provodio istraživanje o raspodjeli nacionalnog bogatstva u Italiji i na temelju svojih istraživanja došao do zaključka da je oko 20% obitelji u Italiji posjeduje 80% kapitala. Kasnije je Dr. Joseph M. Juran u tome je prepoznao univerzalno načelo i primijenio ga u raznim sferama života. Tako da ovo pravilo možemo pronaći i u ovim svakodnevnim primjerima:

  • 20% nadarenih donosi 80% uspjeha tvrtke
  • 20% klijenata donosi 80% prihoda tvrtke
  • 20% riječi čini 80% teksta
  • Nosimo 20% odjeće iz svog ormara 80% vremena

Shvatili ste poentu. U svakom području života, ne samo u učenju, pokušavate otkriti kojih će vam 20% aktivnosti donijeti 80% rezultata. Postavite si manji broj ciljeva, ali stvarnih i vrijednih ciljeva, tako da ovaj princip funkcionira za vas. Princip je jednostavan kad shvatite njegovu suštinu, ne radite puno i nepromišljeno, već radite manje učeći i radeći pametno i na pravim stvarima!