Deset najgorih “modernih” navika za zdravlje

Želite li povećati šanse da dočekate starost vozite se avionom, kaže statistika.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ko želi bistar um u starosti neka čita i rješava križaljke. A oni koji baš i ne mare za budućnost, mogu se pronaći u redovima koji slijede…

Advertisements

1. Nezdravi obroci

Širom svijeta jedan od najčešćih uzroka smrti su srčane bolesti. Tako se npr. tokom 2008. godine samo u SAD-u barem 400.000 osoba uspjelo ubiti isključivo tako što su jeli nezdravo. Glavni uzrok bolesti povezanih sa srcem i cirkulacijom su masni i šećerom bogati obroci.

2. Pušenje

Ne zovu ih štapići raka bez razloga. U SAD je pušenje drugi po redu uzrok smrti. Samo jedna cigareta povisuje krvni tlak i smanjuje cirkulaciju u nogama i rukama. Zamislite što ćete postići s cijelom kutijom.

3. Gledanje TV-a

Malo nas toga može držati tako dugo nepokretnima kao TV. Prosječni Amerikanac provede devet godina života gledajući ekran, godine koje su mogli provesti u pokretu. Pretili, tromi ovisnici o TV-u na najboljem su putu za uništenje.

4. Nerviranje

Stres otvara vrata raznoraznim bolestima. Onima pod hroničnim stresom žlijezde rade prekovremeno izlučujući adrenalin, što na koncu izmori organizam i ošteti imunološki sistem.

5. Alkoholiziranje

Čaša vina može koristiti zdravlju, no ako želite upropastiti tijelo i um pa i sve međuljudske odnose alkoholizam je savršeno sredstvo.

Advertisements

6. Često za volanom

Želite li povećati šanse da dočekate starost vozite se avionom. Vožnja automobilom ubije više ljudi u dobi od 1 do 35 nego bilo koji drugi uzrok. Vozite se nevezani, razgovarate na mobitelu, ne poštujete pravila?

7. Neodgovorna seksualna aktivnost

Seks je aktivnost kojom se stvara novi život, ali za mnoge je i uzrok smrti. Za one koji ne koriste zaštitna sredstva, ne misle o seksualnoj prošlosti svojih partnera i ne mare za godišnji pregled kod liječnika. Osim neugodnih simptoma, seksualne bolesti mogu izazvati neplodnost, a neke su i fatalne.

8. Mentalna neaktivnost

Ne čitate? Ne rješavate križaljke ni rebuse? Ovim aktivnostima smanjuje se rizik za razvoj Alzheimerove.

9. Ignorišete doktora

Je li vaše zdravlje vrijedno jednog godišnjeg posjeta doktoru? Ili ćete radije čekati dok se bolest u potpunosti ne razmaše?

10. Žrtvujete san

Nedostatak sna (manje od sedam ili osam sati) povezuje se s nizom zdravstvenih problema uključujući pretilost, dijabetes i rak. Mentalni umor je također faktor rizika za vozače.

(Radio Sarajevo)