Da li ste znali: Šta označavaju naljepnice na bananama i drugom voću?

Evo šta znače naljepnice na voću.


bananas and banana slices in a glass plate
Foto: Envato

Najčešće na bananama, ali često i na drugim komadima voća, naljepnice na kori su nešto što većina ljudi ne pogleda, već instinktivno skida prije jela. Čak i ako ih primijete, rijetko ko zna što te deklaracije znače.

Osim eventualnog naziva proizvođača, na deklaraciji se treba nalaziti i brojka koja otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća. Deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inozemstva, a u nastavku pročitajte značenje tih brojeva.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Naljepnica s četiri broja

Kod ovog voća koje na sebi ima deklaraciju s četiri broja koja počinje s brojem 3 ili 4, to znači da je uzgajano s umjetnim gnojivima, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su vrijedila u posljednjih 50-ak godina. Takvi limuni su, na primjer, označeni s 4033, dok banane nose brojeve 4011.

Naljepnica s pet brojeva

Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet – od kojih je prvi broj 9, to označava da je voće organskog uzgoja. Takva deklaracija garantuje da je voće uzgojeno bez gnojiva i pesticida. Na primjer, organski uzgojene banane nose brojku 94011.

Prva brojka na deklaraciji je 8

Ovo je možda i najvažnija deklaracija te predstavlja voće koje je genetski modificirano, a prepoznaje se po pet brojeva od kojih je prvi uvijek znamenka 8. Takve banane imaju na sebi brojku 84011, prenosi Klix.

Eko deklaracija

Da bi voće i povrće nosili oznaku “eko”, moraju biti ispunjeni i uslovi koji se odnose na postupke u skladištenju i transportu. Tako se, za razliku od voća i povrća iz konvencionalnog uzgoja, ono ne smije prskati hemikalijama, zračiti, kao ni podvrgavati bilo kakvim procesima koji na umjetan način produžuju rok trajanja i održavaju privid svježine.

Razlika između “prirodno” i “eko”

Između ekoloških i prirodnih proizvoda postoji razlika. Mnogi ljudi, međutim, ne znaju da su prirodni ako nisu prerađivani ili su samo minimalno prerađeni. Oni, za razliku od ekoloških, nemaju certifikate, niti je njihova proizvodnja sistemski kontrolirana, a nema podataka ni o korištenju konzervansa.