Sajam je otvoren za sve zainteresirane, a posebna iznenađenja očekuju maturantice i mlade programerke.

– Ponajviše ponukani manjkom žena u ovoj struci – tek 30% zaposlenih, ali i mogućnostima koje nudi IT sektor, realizirali smo projekt ‘Ti si IT’ uz finansijsku podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Odlučili smo osnažiti mlade programerke kako bi bile kompetentnije na tržištu rada, ali i motivirati ih da i same pokrenu projekte i nove kompanije. Dvadeset mladih programerki je prošlo jednomjesečni program edukacije, a stečeno znanje će primijeniti kroz mentorski program s maturanticama srednjih škola, saopćili su iz Nahle.

Na mini sajmu u prostorijama CEI Nahla, predstavit će se IT kompanije, univerziteti i edukacijske ustanove koje će zainteresiranim posjetiocima predstaviti prilike za zapošljavanje i samozapošljavanje u IT sektoru, različite perspektive koje donosi ova struka kao i značajne benefite, a sve u cilju razbijanja predrasuda o „muškim“ zanimanjima i „asocijalnim“ IT-jevcima.

Osiguran je i nagradni fond za one najuspješnije koji se okušaju u osnovama programiranja.

Maturantice srednjih škola imat će priliku prijaviti se i na mentoring program s mladim programerkama i studenticama tehničkih fakulteta. Ove mlade programerke su u okviru projekta „Ti si IT“ pohađale jednomjesečnu edukaciju u polju vještina komuniciranja, timskog rada i poduzetništva.

(STUDOMAT.ba)