Online studij – budućnost obrazovanja

Ogroman broj ljudi već aktivno pohađa kurseve na Coursera-i, Udemi-ju i drugim online platformama za učenje. U posljednjih godinu dana nekoliko svjetski poznatih univerziteta tzv. "Ivy lige" počeli su da nude opciju online studija. Budućnost visokog obrazovanja ušla je na velika vrata.


Foto: Univerziteti "Ivy lige"
Foto: Univerziteti "Ivy lige"

Zanimljivo je kako se historija obrazovanja (kao i svaka druga historija) ponavlja. Raspadom velikih filozofskih univerziteat koja su ukinuta početkom srednjeg vijeka, profesori su se jednostavno preselili i pronašli novo utočište na dvorovima moćnijih vladara. Tako su nastali najveći i najstariji univerziteti u Evropi. Na sličan način je većina stručnjaka prepoznala značaj zajednice na internetu počela da se ponovo “seli”. Proces širenja znanja prvi put postao je nezaustavljiv.

Koje su prednosti online studiranja?

Zamislite da želite da studirate u Njujorku. Otvorićete Google i pretražiti univerzitete koji u ponudi imaju oblasti koje vas interesuju i početi da pripremate svoju prijavu. Najčešće je proces prijavljivanja olakšan i većina dokumentacije se, makar preliminarno, šalje online. Tako stignete do hard core planiranja: novac.

Najskuplja tačka je cijena studiranja, tzv. “tuition”, no ni ostale tačke na tom spisku nisu za podcjenjivanje. Avionska karta da makar stignete do fakulteta, troškovi studentskog doma ili nekog drugog smještaja, literatura, hrana u drugoj državi, zdravstveno osiguranje i toliko toga što vam i ne može pasti na pamet dok ne odete tamo. Naprosto, morate imati i nešto novca “za ne daj, Bože”.

  • Činjenica je da organizacija online studiranja košta manje nego nastava u učionici.
  • Činjenica je da mnogima više prija da uče od kuće.
  • Online studiranje daje vam veću kontrolu nad sopstvenim vremenom (možete uporedo da radite, provedete više vremena sa porodicom, djecom…).
  • Učiti online uvijek znači učiti svojom brzinom – lekciju u učionici čućete samo jednom.

Ono što svakako nije istina je da su online studije manje zahtjevne od običnih. Profesori znaju da studenti imaju dovoljno vremena i slobode, pa često daju i više literature i obimnije praktične zadatke koje treba pripremiti za sljedeći čas. U tom smislu, glavni pokretač uspešnih online studija je motivacija.

Kako obično izgledaju online studije?

Prva stvar koja će vas iznenaditi kod online studija je to koliko je kurikulum detaljno poznat unaprijed. Lekcije, sadržaji, materijali za čitanje, slušanje i gledanje – sve je tu od početka do kraja. To je ujedno jedna od najvećih prednosti online studiranja: možete da planirate i organizujete svoj proces učenja. Dopašće vam se da većinu knjiga imate u PDF-u, predavanja na nekoliko YouTube kanala ili podkastova, pa čak i provjere dijelova gradiva ili cijelih ispita mogu da se obave putem interneta.

Sa profesorima imate predavanja koja liče na online konferencije. Pitanja možete postavljati u toku predavanja, a nakon toga najčešće možete pregledati snimak neograničeno puta. Tu su i forumi za diskusije sa drugim studentima, komentarisanje zadataka i razmjenjivanje dodatnih izvora.

Konačne ocjene su rezultat kontinuiranog provjeravanja znanja.

U susret budućnosti

U web svijetu već se nazire budućnost obrazovanja: osim online studija različita znanja i vještine moći ćete da dodajete upisivanjem specijalističkih kurseva. Sve više će se cijeniti praktična primjena znanja, pa će samim tim i proces učenja biti brži i efikasniji. Već je jasno da učenje jeste, i sve više će biti cjeloživotni proces u koji se moramo uključiti što ranije.

Budućnost o kojoj pričamo niti je daleko niti mimo nas u Srbiji. U susjednoj Sloveniji još od 2003. sa velikim uspjehom radi „Doba – fakultet za primijenjene poslovne i društvene studije“. Preko 50% njihovih studenata uče iz inostranstva, a veliki broj programa kako osnovnih, tako i master studija sprovodi se online. Najbolji univerziteti iz cijelog svijeta već nude online studije, a samo je pitanje vremena kada će ovaj model učenja postati dominantan.

(Beesheeper)