Bolji savjet o depresiji nećete čuti

Na predavanju o crnim rupama na "Royal Institution" u Londonu, Stephen Hawking je iz interesantnog ugla prišao temi depresije koja muči mnoge ljude širom svijeta.


Foto: Stephen Hawking
Foto: Stephen Hawking

Kao metaforu za borbu sa ovim problemom iskoristio je, naravno, crne rupe u svemiru, dok je pričao o tome kako je prevazišao poteškoće sa kojima se susreo u životu.

Advertisements

– Poruka ovog predavanja je da crne rupe i nisu tako crne kako su predstavljene. One nisu više beskrajni zatvor kako se ranije smatralo. Stvari mogu da izađu iz crne rupe napolje i vjerovatno i u drugi univerzum. Pa, ako se osjetite kao da ste u crnoj rupi, nemojte da odustajete – postoji izlaz, zaključio je slavni naučnik.

Hawking ne samo što je brilijantan naučnik čija otkrića su “prevrnula” naučni svijet sa svih strana, već posjeduje i snažnu volju. Njemu je u 21. godini dijagnostifikovana bolest motornih neurona, a ljekari mu nisu dali više od dvije godine života.

Međutim, profesor Hawking ne samo što je preživeo još mnogo, mnogo godina, već je napravio velika otkrića, pisao knjige, drži predavanja i tako, nastavlja da inspiriše ljude širom svijeta.

Logično je da ga onda vrijedi poslušati, jer i u najcrnjim trenucima, samo je potrebno da se sjetite – uvijek postoji izlaz!

(Cafe.ba)