Bez straha i cenzure: Sposobnosti i mogućnosti studenata u BiH?

Pad broja studenata, upitan kvalitet visokog obrazovanja i upotrebna vrijednost diploma, problemi su univerziteta u Bosni i Hercegovini, rečeno je u emisiji “Bez straha i cenzure” koja je u programu TV1 u ponedjeljak u 21 sat.


bezstrahaicenzure

Fakulteti i univerziteti koji, prema riječima studenata,  ne prave od studenata buduće lidere, koriste zastarjeli sistem predavanja i prenose znanja koja nisu dovoljna za studente.

S druge strane, profesori smatraju da fakulteti rade dovoljno, ali da studenti nisu u velikoj mjeri zainteresovani za sam studij, te da znanje koje steknu na predavanjima ne proširuju dodatno.

Takođe smatraju da student sam treba da radi kako bi postao lider, a fakulteti i univerziteti bi trebali biti samo kopča koja ih povezuje.

Koliko su studenti u BiH sposobni i koliko imaju mogućnosti utjecati i učestvovati u rješavanju važnih društvenih problema, razgovaraće profesori Anto Domazet i Amra Talić Čikmiš, te studenti Erol Handžar i Irma Ahmetspahić iz Sarajeva, Ahmed Oruč iz Zenice i Dajana Balaban iz Banjaluke.


O serijalu “Bez straha i cenzure”

Serijal producira TV1 u saradnji sa univerzitetima i udruženjima studenata iz cijele BiH, a gosti emisija bit će kako studenti, tako i predstavnici akademske zajednice, nevladinih organizacija, resornih ministarstava i predstavnika bh. organa vlasti od kojih se očekuje aktivno rješavanje problema studentske populacije.

U projekat su uključeni Sveučilište u Mostaru, Univerzitet “Džemal Bijedić” Mostar, Univerziteti u Sarajevu, Banja Luci, Bihaću, Zenici, Tuzli, te Univerzitet Istočno Sarajevo.

BEZ STRAHA I CENZURE PONEDJELJAK

(STUDOMAT.ba)