Banjaluka: Studenti stomatologije vrše besplatne preglede i plombiranje zuba

Studenti stomatologije na Medicinskom fakultetu u Banjaluci u sklopu redovnih vježbi svakodnevno izvode brojne stomatološke zahvate, a neki su besplatni za građane, kao što su pregledi i plombiranje.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Da kvalitet njihovih usluga ne zaostaje za stomatološkim ordinacijama,  potvrdili su Nezavisnim novinama i njihovi zadovoljni pacijenti. Besplatni su i skidanje kamenca i poliranje. Komplikovaniji zahvati se naplaćuju, a cijene su, kažu, znatno niže u odnosu na ordinacije. U skladu sa gradivom i godinom studija, studenti uz nadzor asistenata izvode zahvate od opštih stomatoloških pregleda do liječenja te pravljenja krunica, mostova kao i aparata za ispravljanje zuba.

Advertisements

Prema riječima Olivere Kovačević, glavnog tehničara studijskog programa Stomatologije, pacijente uglavnom naručuju prvo na opšte preglede te u zavisnosti od zahvata koji se radi oni budu raspoređeni kod studenata različitih godina, a kojima je to u skladu sa gradivom.

Prema njenim riječima, tek od treće godine studenti zapravo mogu da rade sa pacijentima, dok je na prvoj i drugoj godini uglavnom teoretska nastava ili vježbanje na fantomima, odnosno lutkama. Tek nakon što sve to prođu, oni su spremni da, uz nadzor asistenta, rade i sa pacijentima.

– Studenti prve i druge godine imaju opšte i predkliničke stomatološke predmete, dok od treće kreću raditi sa pacijentima, uglavnom uklanjanje kamenca i plombiranje. Na četvrtoj godini radi se mobilna protetika, a na petoj i šestoj komplikovanije liječenje, krunice, mostovi, odnosno aparati za ispravljanje zuba, pojasnila je Kovačevićeva.

Jelena Boljanović, studentkinja četvrte godine, kaže da joj  je prvi pacijent bila njena sestra, međutim taj trenutak joj je ostao u sjećanju jer je tada shvatila da je izabrala pravi poziv.

Advertisements

Jelena Graorac redovan je pacijent na Odsjeku za stomatologiju, a kvalitetom usluga je, kaže, više nego zadovoljna.

– Studenti su veoma ljubazni, a rade precizno i kvalitetno, kaže Graorčeva.

Potencijalni pacijenti se na preglede kod studenata stomatologije mogu naručiti direktno na Odsjeku za stomatologiju, koji se nalazi u kampusu, ili putem njihove Facebook stranice “StuDent”.

(Nezavisne novine)