Arhitektura je dobra, ali što mislite o studiju svemirske arhitekture?

S obzirom na sve veći fokus na svemir, ne treba nas iznenaditi da će tokom sljedećih godina radno mjesto svemirskog arhitekta biti sve traženije. Amerika se pripremila, pa tako studij svemirske arhitekture već postoji u SAD-u.


the universe 1565264621

Na Univerzitetu u Houstonu, Sasakawa International Centar for Space Arhitecture (SICSA), još od kraja osamdesetih godina nudi se studij svemirske arhitekture i to je jedini studij takve vrste na svijetu. SICSA je “akademski lider na području svemirske arhitekture”, ali edukacija i istraživanje nisu usmjereni samo na svemir već i na razvoj i dizajn zemaljskih postrojenja i objekata u ekstremnim uvjetima na našem planetu, poput smještaja za ljude u slučaju katastrofa, polarnih istraživačkih stanica itd, prenosi mojfaks.com.

Kome je studij namijenjen?

Ovaj stručni studij svemirske arhitekture namijenjen je svima koji su završili studij arhitekture i imaju odgovarajuće tehničke kvalifikacije, kao i prvostupnicima znanstvenih područja. Sveučilište se nalazi u Houstonu i sarađuje sa svemirskom centrom, i zračnom lukom u tom gradu. Naravno i sa NASA-om, Boeingom i drugim kompanijama.

SICSA nudi dva kurikuluma svemirske arhitekture – redovni studenti pohađaju tri semestra, dok vanredni studenti koji su već zaposleni pohađaju pet semestara. Kurikulum uključuje predmete poput planiranja i analize misija te dizajna svemirskih brodova i svemirskih postaja, a osim dizajna, studenti uče i o logistici, orbitalnoj mehanici, troškovima transporta itd.

Za mnoge ljubitelje svemira i potencijalne svemirske istraživače ovo je studij iz snova.

(STUDOMAT.ba)