Kako je Google dobio ime

Google je američka multinacionalna korporacija specijalizirana za mrežne usluge i proizvode. To uključuje pretraživanje, računarstvo na oblaku i mrežno oglašavanje. A znate li kako je Google dobio ime?


google 1565347585

Iako riječ Google sama po sebi na početku nije značila ništa, iza nje se krije vrlo ozbiljna priča.

Tvorci Google pretraživača Larry Page i Sergey Brin još 1996. godine (dvije godine prije pokretanja Googlea) radili su na imenu svog projekta i nazvali ga „BackRub“, prenosi x-ica.com.

Naravno, nisu bili zadovoljni i okrenuli su se imenu Google. Google je nepravilno izgovorena riječ Googol, pa je ime najpoznatijeg pretraživača na svijetu izvedeno iz Googol-a. Ipak, Page i Brin bili su primorani promjeniti Googol pojam, jer je ta domena na internetu već bila zauzeta i nakon nekoliko kombinacija Google im se učinio najprivlačnijim.

Googol je matematički naziv za broj jedan, iza kojeg stoji niz od 100 nula.

Riječ Googol bila je kao stvorena za Larryja i Sergeya, jer je savršeno preslikavala značenje njihovog internet pretraživača – sortiranje i pronalaženje velikog broja informacija, činjenica, stranica, slika, fajlova, brojeva i drugih sadržaja dostupnih na mreži.

Pojam Googol prvi je upotrebio američki matematičar Edward Kasner 1938. godine.

U ovom videu pogledajte bivšu direktoricu kompanije Google, a onda i Yahoo, Marissu Mayer, kako je objasnila nastanak riječi Google. U vrijeme snimanja ovog videa Marissa je bila jedan od Googleovih najvažnijih zaposlenika.

(STUDOMAT.ba)