Kako je Google dobio ime

 Kako je Google dobio ime

Google je američka multinacionalna korporacija specijalizirana za mrežne usluge i proizvode. To uključuje pretraživanje, računarstvo na oblaku i mrežno oglašavanje. A znate li kako je Google dobio ime?

Iako riječ Google sama po sebi na početku nije značila ništa, iza nje se krije vrlo ozbiljna priča.

Tvorci Google pretraživača Larry Page i Sergey Brin još 1996. godine (dvije godine prije pokretanja Googlea) radili su na imenu svog projekta i nazvali ga „BackRub“, prenosi x-ica.com.

Naravno, nisu bili zadovoljni i okrenuli su se imenu Google. Google je nepravilno izgovorena riječ Googol, pa je ime najpoznatijeg pretraživača na svijetu izvedeno iz Googol-a. Ipak, Page i Brin bili su primorani promjeniti Googol pojam, jer je ta domena na internetu već bila zauzeta i nakon nekoliko kombinacija Google im se učinio najprivlačnijim.

Googol je matematički naziv za broj jedan, iza kojeg stoji niz od 100 nula.

Riječ Googol bila je kao stvorena za Larryja i Sergeya, jer je savršeno preslikavala značenje njihovog internet pretraživača – sortiranje i pronalaženje velikog broja informacija, činjenica, stranica, slika, fajlova, brojeva i drugih sadržaja dostupnih na mreži.

Pojam Googol prvi je upotrebio američki matematičar Edward Kasner 1938. godine.

U ovom videu pogledajte bivšu direktoricu kompanije Google, a onda i Yahoo, Marissu Mayer, kako je objasnila nastanak riječi Google. U vrijeme snimanja ovog videa Marissa je bila jedan od Googleovih najvažnijih zaposlenika.

(STUDOMAT.ba)

Možda te i ovo zanima?

Osvoji kafe aparat!

Želiš osvojiti vrhunski Caffe Vergnano aparat za kafu, mjesečnu zalihu kafe i spremno dočekati nove ispitne i fakultetske izazove?