Apsurd: Dok studenti žive u vlažnim sobama, nove sobe izdaju turistima?

Neke sobe u ovom studentskom domu u BiH su neuslovne. Pogledajte fotografije i procijenite sami.


Foto: Insajder.in
Foto: Insajder.in

Dok studenti tvrde da se sobe u Paviljonu 3 bukvalno raspadaju i da borave u jako lošim uslovima, novoizgrađeni Paviljon 4 u Banjaluci ima dovoljno soba čak i za izdavanje trećim licima, odnosno turistički smještaj.

Studenti koju su se javili portalu Insajder, nezadovoljni su uslovima u kojima borave u Paviljonu 3, čija se najavljena rekonstrukcija već dugo odgađa, a boli ih to je što novi Paviljon 4, posvećen njima, postao hotel za treća lica.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Živim u sobi koja je neuslovna i puna vlage, toaleti su blagi užas, stolarija je slaba, tako da najavljenu rekonstrukciju očekujemo već dugo, ali ništa od toga. S druge strane, u Paviljonu 4 im mjesta i za turiste, iako bi studenti trebalo da budu prioritet, rekao je jedan od studenta.

Zdravko Špirić, zamjenik direktora kaže da nije upoznat da se studenti koji koriste smještaj u Paviljonu broj 2 žale na uslove smještaja, niti su mi dostavljene fotografije koje bi tom navodu svjedočile.

Podsjećam Vas da je Paviljon broj 2 prethodno renovinaran (nakon olujnog nevremena, decembra 2017. godine) i da trenutno nema potrebe za dodatnim radovima unutar ovog paviljona, kaže Špirić.

Foto: Insajder.in
Foto: Insajder.in

Studenti objašnjavaju da se sobe u Paviljonu 4 izdaju svakodnevno, te da studenti ne smiju ni pristupiti tom dijelu.

Apsurdno je da mnogo studenata živi u neuslovnim sobama, dok neko ko uopšte nije student slobodno i kada god poželi može da iznajmi jednu od jako lijepo uređenih soba, kako bi prespavao, pravio žurku ili jednostavno tu proveo noć sa partnerom, naveo je ovaj student.

Na upit zbog čega je donesena takva odluka Špirić kaže:

Što se tiča soba u Paviljonu broj 4 činjenica je da se iste izdaju u svrhu komercijalnog smještaja, prvenstveno za potrebe studenata na razmjeni koja se organizuje unutar Univerziteta u Banjoj Luci, dalje za asistente i profesore koji imaju status gostujućih profesora na Univerzitetu. Ova praksa nije nova, već je naslijeđena od prethodnog perioda (datira od 2006. godine, kada se Paviljon broj 3 izdavao za iste svrhe). Svakako postoje odluke koje su donesene od nadležnih organa upravljanja na osnovu kojih se trenutno mogu koristiti ove prostorije.

Razlikuju se i cijene. Podsjećamo da, paviljonima 1 i 2 trokrevetna soba košta 20 КM. Smještaj u Paviljonu 3 je u trokrevetnim sobama 25 КM, a četvorokrevetnim 20 КM. Dvokrevetna soba u Paviljonu 4 je 75, a trokrevetna 65 КM.

Foto: Insajder.in
Foto: Insajder.in

Da se smještaj izdaje nije nikakva tajna, sve je objavljeno i na zvaničnim stranicama Studentskog centra „Nikola Tesla“.

U sklopu Paviljona četiri nalazi se 16 soba namjenjenih komercijalnoj upotrebi. Potpuno opremljene jednokrevetne i dvokrevetne sobe, ispunjavaju sve uslove za miran i opuštajući boravak u gradu na Vrbasu, napisano je na zvaničnoj stranici Studentskog centra.

Iz Studentskog centra za Insajder.in navode i to da se novac od naplate soba u Paviljonu broj 4 ulaže se u redovna tekuća održavanja objekata zajedno sa novcem od preostalih paviljona.