Ako studiraš na ovim fakultetima velike su šanse da si psihopata ili sjediš među njima

Šefovi velikih korporacija u popularnoj kulturi već se stereotipno prikazuju kao psihopati, no najnovije istraživanje pokazuje da ovaj stereotip možda nije daleko od istine.


Student in cafe
Ilustracija: Envato

Psihopate najčešće studiraju ekonomiju i slične poslovne studije, pokazali su rezultati istraživanja provedenog 2017. godine, objavljeni u časopisu “Personality and Individual Differences” (Ličnost i individualne različitosti).

Naučnici s danskog Univerziteta Aarhus koristili su “mračnu trijadu” osobina ličnosti koje se tiču psihopatije i narcizma te koja je povezana s nagonom za društvenom dominacijom i moći na radnome mjestu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Više od 400 danskih studenata psihologije, poslovnih studija, ekonomije i prava sudjelovalo je u istraživanju koje je provedeno prije nego što su studenti započeli sa svojim studiranjem kako bi se eliminisao utjecaj određenih kolegija, studija ili pak “efekt socijalizacije”. Ovako su naučnici lakše mogli odrediti koje tipove ličnosti privlače određeni studijski programi, prenosi Moj Faks.

Otkrili su da su studenti psihologije stalno ostvarivali slabije rezultate na testu psihopatije i narcizma u odnosu na kolege koji su odabrali poslovne studije i ekonomiju stoga su zaključili da su osobine ličnosti važan faktor prilikom donošenja odluke o upisu studija i karijere.