Afera “KER”: Profesorica rekla da su to bila njena prva predavanja, a zatim izjavila da predavanje nije ni održala?

"U jednom obraćanju navodi kako su ovo njena prva predavanja, a u drugom obraćanju kako nam nije ni predavala niti je izabrana na Farmaceutskom fakultetu."


edisa trumic

Studenti su se povodom afere “KER” ponovno obratili javnosti na Facebook stranici Borba za studentska prava 2020.

U ovom obraćanju javnosti još jednom su naglasili da su navodi o uvredama profesorice tačni i da 100 studenata koji su bili prisutni na predavanju mogu posvjedočiti tome.

Objavljen snimak: Profesorica fakulteta u Sarajevu zaboravila isključiti mikrofon pa studente nazivala kerovima?

Njihovu objavu prenosimo u cjelosti:

 – Obzirom da smo u toku jučerašnjeg dana imali priliku pročitati razne izjave doc.dr. Edise Trumić, koje se iz nekog razloga značajno razlikuju u zavisnosti od vremena i portala na kojem su objavljene, osjećamo potrebu ponovnog obraćanja javnosti.

Kao što smo u jučerašnjem obraćanju naveli, studenti pete godine Farmaceutskog fakulteta pohađaju predmet pod nazivom Klinička farmacija. Obzirom da je predmetni profesor na bolovanju, Farmaceutski fakultet je u ovom semestru kao odgovornog profesora angažovao doc.dr. Edisu Trumić Ovo potvrđuje lista nastavnika i saradnika koja je objavljena na zvaničnoj stranici Farmaceutskog fakulteta, u odjeljku studije = student info = informacije = lista nastavnika, odnosno na slijedećem linku: https://drive.google.com/…/14LGmzgIVkc1kZ4Y73wvOvR…/view). Ovime dakle demantujemo navode da doc dr. Edisa Trumić nije izabrana na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu.

Kada su u pitanju navodi da je „sve ovo posljedica lošeg odnosa sa bivšom profesoricom i nezadovoljstva studenata prolaznošću“, te navode ovim putem također demantujemo. Profesorica koja je u ovom semestru na bolovanju je profesorica sa kojom smo uvijek imali korektan odnos i obostrano razumijevanje. Zaista nam nije jasno na koji način se ukazivanje na neprimjerene riječi doc.dr. Edise Trumić mogu dovesti u vezu sa profesoricom koja nama na ovom predmetu, zbog narušenog zdravstvenog stanja, nije ni predavala. Samim time, ovim putem tvrdimo da doc.dr. Edisa Trumić u ovom predmetu ne može biti okarakterisana kao kolateralna šteta, već isključivo kao neko ko je uzročnik za nastajanje iste.

Kada su u pitanju navodi da je snimak „fake“ (lažan), ovim putem obavještavamo javnost da preko 100 studenata koji su prisustvovali predavanju mogu posvjedočiti svemu što su čuli i vidjeli i zaista mislimo da je suvišno na ovaj način navoditi javnost na pogrešne zaključke. Također, snimak koji je od strane anonimnog studenta snimljen i objavljen u medijima može biti podvrgnut dokazivanju autentičnosti i na taj način može biti ustanovljena njegova ispravnost.

Pored svega navedenog, posebno nas iznenađuje činjenica da u prvom obraćanju doc.dr. Edise Trumić možemo vidjeti da ona navodi da nije upotrebljen termin „kerovi“, ali da je neki drugi mogao biti. Navodi kako su ovo njena prva predavanja i kako se desio problem obzirom da nismo mogli da pronađemo kompromis u kojoj formi treba da bude ispit. Međutim, docentica u drugom obraćanju navodi kako nam nije ni predavala niti je izabrana na Farmaceutskom fakultetu. Nije nam u potpunosti jasno na koji način se činjenice mijenjaju u razmaku od par sati i od medija u kojem se objavljuju, ali evidentno je da se to dešava.

Osim navoda docentice, ovim putem želimo da se osvrnemo i na navode portala „Radiosarajevo.ba“ u kojem je navedeno da su se studenti Farmaceutskog fakulteta obratili portalu i naveli da je „cijela situacija eskalirala zbog prepotentnosti asistentice na ovom predmetu“. Ovim putem u ime studenata tvrdimo da prethodno navedeno nisu niti riječi niti stavovi studenata Farmaceutskog fakulteta. Ona je naša asistentica drugu godinu za redom, i sa punim pravom tvrdimo da je jedan od boljih primjera našeg fakulteta. Za ove dvije godine smo od asistentice imali priliku vidjeti samo razumijevanje, požrtvovanost u radu i želju da na studente prenese znanje koje kao zlatna značka Univerziteta ima. To apsolutno nikada nije bila prepotentnost niti insistiranje na nečemu što je protivno zakonu ili statutu! Nažalost, u ovom trenutku sumnjamo da se bahatost pojedinaca pokušava prikriti na način da se fokus prebaci na asistenticu koja to ničim nije zaslužila. Mi to nećemo dopustiti i ovim putem izražavamo stav iza kojeg čvrsto stojimo i koji ćemo braniti ukoliko to bude bilo potrebno.
Ovi navodi portala su nakon našeg demanta izbrisani, ali evo i ovim putem želimo da se očitujemo po pitanju istih.

I na kraju ovog obraćanja, mislim da svi možemo izvući jednu pouku iz jučerašnjeg dana, a to je da nisu greške te koje čovjeka opterete, već nemogućnost čovjeka da te iste greške prizna i ispravi.

Oglasila se i profesorica: Nisam upotrijebila termin “kerovi”

Profesorica uporna: Nisam im ni predavala niti sam izabrana na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu, snimak je “fake”

 

OBAVIJEST ZA JAVNOST – AFERA „KER“Obzirom da smo u toku jučerašnjeg dana imali priliku pročitati razne izjave doc.dr….

Posted by Borba za studentska prava 2020 on Saturday, 9 January 2021