Afera “KER”: Profesorica rekla da su to bila njena prva predavanja, a zatim izjavila da predavanje nije ni održala?

"U jednom obraćanju navodi kako su ovo njena prva predavanja, a u drugom obraćanju kako nam nije ni predavala niti je izabrana na Farmaceutskom fakultetu."


Studenti su se povodom afere “KER” ponovno obratili javnosti na Facebook stranici Borba za studentska prava 2020.

U ovom obraćanju javnosti još jednom su naglasili da su navodi o uvredama profesorice tačni i da 100 studenata koji su bili prisutni na predavanju mogu posvjedočiti tome.

Objavljen snimak: Profesorica fakulteta u Sarajevu zaboravila isključiti mikrofon pa studente nazivala kerovima?

Njihovu objavu prenosimo u cjelosti:

 – Obzirom da smo u toku jučerašnjeg dana imali priliku pročitati razne izjave doc.dr. Edise Trumić, koje se iz nekog razloga značajno razlikuju u zavisnosti od vremena i portala na kojem su objavljene, osjećamo potrebu ponovnog obraćanja javnosti.

Kao što smo u jučerašnjem obraćanju naveli, studenti pete godine Farmaceutskog fakulteta pohađaju predmet pod nazivom Klinička farmacija. Obzirom da je predmetni profesor na bolovanju, Farmaceutski fakultet je u ovom semestru kao odgovornog profesora angažovao doc.dr. Edisu Trumić Ovo potvrđuje lista nastavnika i saradnika koja je objavljena na zvaničnoj stranici Farmaceutskog fakulteta, u odjeljku studije = student info = informacije = lista nastavnika, odnosno na slijedećem linku: https://drive.google.com/…/14LGmzgIVkc1kZ4Y73wvOvR…/view). Ovime dakle demantujemo navode da doc dr. Edisa Trumić nije izabrana na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu.

Kada su u pitanju navodi da je „sve ovo posljedica lošeg odnosa sa bivšom profesoricom i nezadovoljstva studenata prolaznošću“, te navode ovim putem također demantujemo. Profesorica koja je u ovom semestru na bolovanju je profesorica sa kojom smo uvijek imali korektan odnos i obostrano razumijevanje. Zaista nam nije jasno na koji način se ukazivanje na neprimjerene riječi doc.dr. Edise Trumić mogu dovesti u vezu sa profesoricom koja nama na ovom predmetu, zbog narušenog zdravstvenog stanja, nije ni predavala. Samim time, ovim putem tvrdimo da doc.dr. Edisa Trumić u ovom predmetu ne može biti okarakterisana kao kolateralna šteta, već isključivo kao neko ko je uzročnik za nastajanje iste.

Kada su u pitanju navodi da je snimak „fake“ (lažan), ovim putem obavještavamo javnost da preko 100 studenata koji su prisustvovali predavanju mogu posvjedočiti svemu što su čuli i vidjeli i zaista mislimo da je suvišno na ovaj način navoditi javnost na pogrešne zaključke. Također, snimak koji je od strane anonimnog studenta snimljen i objavljen u medijima može biti podvrgnut dokazivanju autentičnosti i na taj način može biti ustanovljena njegova ispravnost.

Pored svega navedenog, posebno nas iznenađuje činjenica da u prvom obraćanju doc.dr. Edise Trumić možemo vidjeti da ona navodi da nije upotrebljen termin „kerovi“, ali da je neki drugi mogao biti. Navodi kako su ovo njena prva predavanja i kako se desio problem obzirom da nismo mogli da pronađemo kompromis u kojoj formi treba da bude ispit. Međutim, docentica u drugom obraćanju navodi kako nam nije ni predavala niti je izabrana na Farmaceutskom fakultetu. Nije nam u potpunosti jasno na koji način se činjenice mijenjaju u razmaku od par sati i od medija u kojem se objavljuju, ali evidentno je da se to dešava.

Osim navoda docentice, ovim putem želimo da se osvrnemo i na navode portala „Radiosarajevo.ba“ u kojem je navedeno da su se studenti Farmaceutskog fakulteta obratili portalu i naveli da je „cijela situacija eskalirala zbog prepotentnosti asistentice na ovom predmetu“. Ovim putem u ime studenata tvrdimo da prethodno navedeno nisu niti riječi niti stavovi studenata Farmaceutskog fakulteta. Ona je naša asistentica drugu godinu za redom, i sa punim pravom tvrdimo da je jedan od boljih primjera našeg fakulteta. Za ove dvije godine smo od asistentice imali priliku vidjeti samo razumijevanje, požrtvovanost u radu i želju da na studente prenese znanje koje kao zlatna značka Univerziteta ima. To apsolutno nikada nije bila prepotentnost niti insistiranje na nečemu što je protivno zakonu ili statutu! Nažalost, u ovom trenutku sumnjamo da se bahatost pojedinaca pokušava prikriti na način da se fokus prebaci na asistenticu koja to ničim nije zaslužila. Mi to nećemo dopustiti i ovim putem izražavamo stav iza kojeg čvrsto stojimo i koji ćemo braniti ukoliko to bude bilo potrebno.
Ovi navodi portala su nakon našeg demanta izbrisani, ali evo i ovim putem želimo da se očitujemo po pitanju istih.

I na kraju ovog obraćanja, mislim da svi možemo izvući jednu pouku iz jučerašnjeg dana, a to je da nisu greške te koje čovjeka opterete, već nemogućnost čovjeka da te iste greške prizna i ispravi.

Oglasila se i profesorica: Nisam upotrijebila termin “kerovi”

Profesorica uporna: Nisam im ni predavala niti sam izabrana na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu, snimak je “fake”

 

https://www.facebook.com/ZaStudente2020/photos/a.107001891207240/154600829780679


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!